Ministerul Educaţiei vrea să elimine presiunea notării. De anul viitor, elevii pot primi doar două note la fiecare materie, fără să impună un număr maxim de calificative. Astfel, profesorul va avea libertate totală când vine vorba despre predare şi evaluare periodică.
Ministerul Educaţiei spune că de anul viitor, elevii pot primi doar două note la fiecare materie, fără să impună un număr maxim de calificative. Mediile se vor încheia o singură dată, la finalul anului. Predarea şi evaluarea periodică rămân îndatoririle profesorului, care nu va scăpa de inspecțiile periodice. Un document oficial care prevede toate schimbările din următorul an şcolar va fi pus în dezbatere publică abia pe 30 mai
Două note la limba şi literatura română, două la matematică, două la muzică şi aşa mai departe. Aşa vor putea fi notați elevii începând de anul viitor. Planul ministerului Educaţiei este să elimine presiunea notării. Astfel, profesorul va avea libertate totală când vine vorba despre predare şi evaluare periodică.
„Este relevantă o medie la final de an școlar. O medie care să fie făcută din cel puțin 2 note”, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„Ar fi un lucru bun pentru ca așa am lua în considerare fiecare materie”, spune o elevă.
„Ar putea să ne blocheze un pic când ne gândim că mai am nota asta, asta şi apoi poate să nu mă mai intereseze foarte tare”, este părerea unui elev.
Modalitatea de notare este inspirată din modelul de învăţământ francez.
„Profesorii aleg modul în care evaluează şi numărul de evaluări ale elevilor pentru că au calitatea şi capacitatea de a face acest lucru.Vor fi mai puține calificative, dar nu neapărat mai puține evaluări, spun reprezentanții ministerului Educaţiei. „Să nu uităm că evaluarea se poate face şi verbal şi ar fi foarte indicat ca un cadru didactic să stea de vorbă cu elevul şi să îi spună aici mai ai de lucrat, aici stai foarte bine, învață şi mai bine ca să poţi progresa să atingi excelența”, spune Radu Szekely, secretar de stat în ministerul Educaţiei.
Chiar dacă nu vor mai exista teze, responsabilii din educație militează în continuare pentru două evaluări standardizate, la începutul şi la finalul anului. Felul în care se va desfășura întregul proces de învățare vom afla abia pe 30 mai, când ministerul Educației va pune în dezbatere publică un prim act normativ, informeaza antena 3