Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat. Guvernul schimbă radical regulile pentru astfel de lucrări, iar proprietarii nu vor plăti nimic dacă respectă o condiţie: vreme de 25 de ani după consolidare nu vând proprietatea. Intră în program şi clădirile din clasa a II-a de risc seismic, plus şcolile și spitalele.
Roxana a cumpărat acum 10 ani un apartament într-un bloc încadrat în clasa I de risc seismic. Imobilul, construit în 1938, nu a prins până acum niciun loc într-un program de consolidare.
”Știu că am depus de acum șase ani, am dat administratorului documente și cred că nu a strâns de la toată lumea. Să zic că aș fi făcut un credit, aș fi găsit o soluție dacă vedeam că ceva se pune în mișcare. Și toți vecinii ar fi fost de acord”, a spus proprietara.
Potrivit datelor oficiale, doar 28 de clădiri au fost consolidate în ultimele trei decenii. Un procent extrem de mic pentru că doar în Bucureşti sunt peste 2.000 de clădiri încadrate în clasele I și II de risc seismic, iar în țară alte șapte sute. În cazul unui cutremur puternic, multe s-ar putea prăbuși. Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care stabileşte că astfel de construcţii vor fi consolidate pe banii statului.
”Aș fi de acord fără niciun ban. Da, dar asta ține și de restul de proprietari, nu numai de mine. Eu sunt de acord”, a spus Roxana.
Finanțarea este totuși condiționată. Cheltuielile cu reabilitarea tehnică și consolidarea acestor imobile vor fi suportate integral de stat. Proprietarii nu trebuie să achite nici măcar un leu. Condiția este ca timp de 25 de ani să nu vândă imobilul respectiv. Dacă-l vor vinde atunci trebuie să restituie statului sumele pe care acesta din urmă le-a cheltuit cu reabilitarea termică și consolidarea imobilului respectiv.
Pe lângă blocurile de locuinţe, de acum vor putea fi consolidate şi construcţii publice – spitale, şcoli sau clădiri monument istoric. Programul va avea finanţare multianuală.
”Nu va mai fi un program cu finanţare anuală. Acest program propune un buget multianual. Se vor încheia contracte cu execuţie de până la patru ani, care se vor putea prelungi încă doi ani şi nu va mai fi necesară reaprobarea anuală”, a spus Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
”Eligibilitatea clădirilor s-a extins. Nu mai vorbim doar despre clădirile din clasa I de risc seismic, ci vorbim şi despre cele din clasa a Ii-a de risc seismic, aş Zice eu clădiri pe care le-am ignorat ani de zile”, a spus Marei Sumbasacu, de la Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic.
Proiectul prevende şi o restricţie importantă: proprietarii nu vor mai putea închiria apartamentele din clădirile cu risc seismic, decât după consolidarea acestora.
”Ca aspiraţie este îmbucurător. Cu toate acestea trebuie să ţinem cont de faptul că această măsură vine pe fondul unei pieţe a chiriilor în România şi în Bucureşti care este gri spre neagră dacă vreţi”, a mai spus Marei Sumbasacu.
Proiectul de lege aprobat de guvern trebuie discutat şi adoptat de Parlament, informeaza Stirile TVR