Cu toții am auzit de persoane care au nume caraghioase sau chiar indecente. Acestea vor deveni istorie, pentru că, de acum, oamenii aflați în asemenea situații își pot schimba numele mult mai ușor, fără prea multă birocrație.
Acest lucru este posibil după ce au fost făcute modificări importante în legea actelor de stare civilă. Totodată, părinții le pot pune copiilor maxim trei prenume la naştere, iar actele plastifiate sunt interzise.
Persoanele care au primit un nume care a fost scris greşit, este format din expresii indecente sau ridicole, îl pot schimba pe cale administrativă mult mai repede, fără să se mai prezinte la Monitorul Oficial.
Noua lege vine în ajutorul persoanelor care sunt puse în situaţii dificile în societate sau la locul de muncă din cauza numelui neobişnuit. Un exemplu este Adelina, care poartă numele de familie – Gîtstrâmb.
Adelina Gîtsrâmb: “Mulți rămân surpinși. Nu e un nume așa des auzit. Li se pare ciudat când aud Gîtstrâmb. Nu consider că e o ruşine să porţi acest nume, dar dacă va trebui, probabil o să mi-l schimb”.
Și persoanele cunoscute în societate după un alt nume sau după un alint, își pot schimba actele mai ușor. Este şi cazul lui Ioan, care acum poate fi recunoscut oficial cu pseudonimul dat de oamenii din sat.
Ioan Hanganu: ″Îmi zic: ‘Ăsta e Ion a lui Vasile – bea si cânta bine’. Dacă aş avea buletinul expirat l-aş pune şi pe ăsta. Ar fi buletinul cu fotografia în colţ acolo, Hanganu V Ioan şi dedesupt Ioan a lui Vasile Bea şi Cântă Bine”.
De acum, părinții nu le mai pot da nou născuţilor câte prenume doresc, ci vor fi nevoiți să se rezume la trei cuvinte, legate între ele cu cratimă.
Renata Marin, şef serviciul de stare civilă Iaşi: “Am avut situaţii de nou-născuţi care au primit şi patru, cinci prenume, ceea ce crea probleme la înscrierea în rubrica din actul de stare civilă”.
Ana Armanu, psiholog: “Poate fi mai greu să îşi găsească o identitate, mai ales că în unele medii pot fi numiţi într-un fel în altele într-un fel”.
Totodată, actele plastifiate acasă sunt de acum interzise prin lege, iar cele care au fost deja plastifiate vor fi declarate nule.
Renata Marin, şef serviciul de stare civilă Iaşi: “Se va plăti o amendă, atunci când persoana se va prezenta cu certificatul plastifiat pentru a fi eliberat altul”.
Aceste schimbări vin în contextul digitalizării oficiilor de stare civilă, care va avea loc în această vară, informeaza Stirile ProTV