România este o sursă inepuizabilă de peisaje și obiective care îi cuceresc pe turiști de la prima vedere. Unele locuri și monumente sunt unice în lume și despre ele au aflat și străinii, care vin special în țara noastră pentru a le vedea. Altele însă, pe cât sunt de speciale, pe atât sunt de necunoscute. Un astfel de monument unic se află în județul Botoșani, iar puțină lume știe despre el, deși este vechi de mai bine de 200 de ani, scrie impact.ro.
În județul Botoșani se află un monument istoric unic în lume: o biserică pe jumătate catolică, pe jumătate ortodoxă. Lăcașul de cult are o vechime de peste 200 de ani și se află în satul Hiliseu Crișan, la 56 de kilometri de orașul Botoșani. Cei care ajung în zonă nu ar trebui sub nicio formă să rateze ocazia de a vizita biserica.
Primul lucru pe care îl observi atunci când te apropii este clopotnița impunătoare a bisericii, construită în stil baroc, din piatră și cărămidă. Zidurile atrag atenția datoriă unor elemente complet atipice: 13 sculpturi de piatră, în mărime naturală, ce-i reprezintă pe cei 12 Apostoli și pe Iisus. După ce treceți de poartă, se observă biserica din lemn de stejar, cu o arhitectură ce amintește mai degrabă de zona Maramureșului decât de Moldova.
Construcția bisericii a început în anul 1802, într-o perioadă în care mare parte din zona Dorohoi aparținea unei familii de boieri, familia Curt. Aceasta avea reședința în satul Hiliseu Crișan, care pe vremea aceea se numea satul Curt. Capul familiei decide să ridice o biserică pentru săteni, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Cum a apărut jumătatea catolică a bisericii
30 de ani mai târziu, lăcașului de cult i se adaugă o clopotniță catolică și zidul pe care sunt ridicate astăzi cele 13 statui în stil baroc. Legenda locului spune că boierul Curt a făcut acest gest din dragoste pentru tânăra lui soție, Ana Curt. Aceasta era catolică, iar biserica este un simbol al iubirii ce i-a legat. Cei doi soți au fost îngropați ulterior în curtea bisericii.
Biserica este unică în Europa, fiind singura care are atât elemente catolice, cât și ortodoxe. În ciuda unicității, lăcașul de cult a fost lăsat în paragină și nu este inclus în niciun circuit turistic. Prea puțini sunt cei care îl vizitează sau ajung la el întâmplător, pentru că se află în zonă.