Peste 60 de amenzi aplicate in judet de Agentia Nationala de Integritate (ANI) au fost anulate de instantele botosanene in ultimii ani.
Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pentru nedepunerea la termen de catre functionarii publici a declaratiilor de avere, insa magistratii au apreciat ca amenzile au fost date pe baza unei simple constatari, nu a unui control. Mai mult, peste 90% dintre amenzi au fost anulate nu pentru ca cei sanctionati n-ar fi meritat neaparat sanctiunea, ci pentru ca procesele verbale de contraventie nu erau intocmite corect – lipseau semnaturi, data aplicarii sanctiunii nu era mentionata sau amenda aplicata era disproportionata fata de gravitatea faptei. Mare parte dintre sentinte, 47 la numar, au ramas definitive, judecatorii Tribunalului Botosani respingand recursul formulat de ANI.
Ultima contestatie impotriva unei amenzi aplicate de ANI a fost inregistrata la finele lunii trecute la Judecatoria Botosani si a venit din partea consilierului local Pavel Petru din comuna Unteni. Anul trecut, dupa modificarea Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, alesii si functionarii Primariei Unteni nu au stiut ca trebuie sa depuna declaratii pana cel tarziu pe 3 noiembrie si au completat formularele la inceputul acestui an. Inainte de Paste, mai toti s-au trezit amendati de ANI, insa consilierul a fost primul care a contestat.
Sute de nume pe lista persoanelor sanctionate
De la infiintare, ANI a incercat sa demonstreze ca este o institutie „vie” prin aplicarea unor amenzi, in „palmaresul” institutiei aflandu-se si trei sesizari catre procurori, toate finalizate cu netrimiteri in judecata. In luna martie, doi agenti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) au fost amendati si ei pentru nedepunerea declaratiilor de avere si de interese pe 2010, insa lista completa a celor sanctionati de ANI cuprinde 593 de nume, de la directori din cadrul Secretariatului General al Guvernului, directori din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, pana la ofiteri si agenti ai Ministerului Administratiei si Internelor, consilieri judeteni sau locali ori functionari ai Ministerului Finantelor.
Potrivit legii, toti functionarii publici, chiar si cei cu statut special, magistratii, alesii sau demnitarii sunt obligati sa depuna in fiecare an, dar nu mai tarziu de 15 iunie, declaratii de avere si interese. Aceasta obligatie o au si presedintii, vicepresedintii, secretarii si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale precum si membrii Consiliilor de Administratie de la unitatile cu capital majoritar de stat. In plus, ori de cate ori situatia sufera schimbari esentiale, cei in cauza sunt obligati sa actualizeze declaratiile.
Problema este ca nimeni nu poate prezenta niciodata o situatie exacta cu cei care si-au indeplinit aceasta obligatie. ANI invoca faptul ca nu detine personal suficient, iar modul de intocmire a declaratiilor este urmarit la nivelul fiecarei structuri. Acestea din urma ar trebui sa sesizeze ANI daca cineva nu si-a respectat obligatiile. Pentru a suplini aceste deficiente, ANI a pus la punct un sistem informatic de management integrat al declaratiilor de avere, depunerea acestora putand fi verificata pe portalul http://declaratii.integritate.eu/home/navigare/cautare-avansata.aspx
Date imposibil de verificat
O alta hiba o reprezinta faptul ca nimeni nu verifica daca datele din declaratie corespund cu realitatea. Acest lucru se face doar pe baza unor sesizari sau a unor informatii. Mai mult decat atat, legea permite ca cei in cauza sa se foloseasca de diverse bunuri care sunt inregistrate pe numele altor persoane fizice sau juridice. Din acest motiv, declaratiile de avere au ajuns sa reprezinte doar o simpla formalitate. Dovada o reprezinta chiar activitatea ANI. Din momentul infiintarii, inspectorii institutiei nu au amendat nicio personalitate politica pentru nedepunerea la timp a declaratiei de avere.
La Botosani, singurul sef de institutie care a avut de a face cu ANI a fost Mihai Pavel, director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Botosani, care s-a aflat in conflict de interese. Si un consilier judetean a fost cat pe ce sa fie cercetat pentru fals in declaratii pentru ca a evidentiat gresit in formular un credit.
Monitorul de Botosani