Preotul Silviu Manta din Iași a avut parte de minunea vieții lui. Acesta sculptează icoane de la 18 ani, însă una a fost unicată. A vrut să o vândă după ce a sfințit-o, însă a crăpat și nimeni nu a vrut să o cumpere. A doua zi a dus-o înapoi acasă, iar dimineață a găsit-o intactă, potrivit bzi.ro.
În urmă cu câțiva ani, un preot din Iași, pasionat de sculptură, a trăit pe pielea lui o adevărată minune. O icoană sculptată de el, crăpată, s-a refăcut miraculos peste noapte. Preotul Silviu Manta, care sculptează de mai bine de 20 de ani, nici habar nu avea că o bucată de lemn, simplă, avea să devină minunea vieții lui. A vrut să vândă o icoană, însă nu a fost posibil. Preotul a povestit întreaga minune.
„Am sculptat foarte multe icoane de-a lungul timpului, încât nu le mai știu nici numărul. Însă, una este specială, este de suflet. Este vorba despre o icoană cu Maica Domnului, cea care pentru mine înseamnă tot. Când am o problemă, și am avut câteva încercări la viața mea, ea m-a ajutat mereu. Icoana nu avea nimic special, pur și simplu așa am simțit să o fac, am rugat pe cineva să o picteze, am sfințit-o, și am zis că o păstrez eu. Mergând într-o zi pe Bulevardul Ștefan cel Mare, m-am întâlnit cu un ieșean care vinde icoane și i-am dat-o lui să o vândă cu puțin peste 1.000 de lei. El a luat-o și a doua zi mi-a adus-o înapoi că pe icoană a apărut o crăpătură prin care intra degetul. Nu a putut să o vândă, eu am luat-o și am pus-o în birou și am știu că nu am cum să o mai lipesc. Am observat a doua zi că icoana era din nou intactă. Nu mi-a venit să cred și mi-am dat seama că e un semn, o minune, și că icoana aceea nu vrea să plece de la mine. De atunci veghează asupra mea în birou”, a spus preotul Silviu Manta.
Preotul Silviu Manta din Iași a început să sculpteze încă de la vârsta de 18 ani, când era student. A descoperit pasiunea pentru acest meșteșug de la un preot, pentru care a fost ucenic o perioadă. În prezent, sculptorul realizează și mobilier bisericesc și tot ce i se cere, pe lângă icoane.
„La vârsta de 18 ani, când eram student la Teologie, l-am cunoscut pe părintele Dumitru Ciobanu de la care am cunoscut arta sculptatului. A fost un model pentru mine. Petreceam alături de el ore întregi în atelier, până am învățat să lucrez singur. De la el a pornit curiozitatea de a lucra cu dalta. Părintele mi-a fost mentor, nu am făcut cursuri în domeniu și nici el nu avea, sculpta din plăcere. Prima lucrarea realizată de mine a fost Iconostasul Maicii Domnului, la care am lucrat destul de mult, fiind și începător, dar după au urmat multe alte lucrări. Acum sculptez chiar și catapetesme, mobilier bisericesc și tot ce mi se cere. Mă liniștește să sculptez. Plec de la protopopiat direct la atelier și încep să lucrez, abia după, seara, târziu, ajung acasă”, povestește părintele Silviu.
”Ascult muzică bisericească și lucrez la o sculptură atât cât simt”
Sculptorul ieșean nu urmează un ritual anume înainte de a începe să lucreze un obiect bisericesc sau o icoană. Singurul lucru pe care îl face pentru a putea lucra este de a se liniști sufletește, ca totul să iasă bine. Acesta ascultă Trinitas în timp ce lucrează. Sculpturile sunt făcute din lemn de tei, fag, stejar și paltin.
„Nu există o precesiune ce trebuie urmată înainte de a sculpta, sau cel puțin eu nu fac asta. Eu am nevoie doar de foarte multă liniște. Dacă nu sunt liniștit, nu pot lucra. Singurul lucru pe care îl fac în timp ce lucrez, pentru că mă liniștește și mă ajută, este să ascult Trinitas, muzică bisericească. Eu lucrez doar atât cât simt, dacă după 10 minute de la începerea lucrării simt că ceva nu mai merge bine, o las, închid și plec acasă. Revin a doua zi și o iau de la capăt. Din punct de vedere al pregătii materialelor, înainte de a trece la sculptură, este necesar ca lemnul folosit să fie șlefuit, se face desenul pe foaie, după care, folosind indigoul, se copiază pe lemn și abia după asta se trece la sculptat. Pentru a sculpta o icoană este nevoie de cel puțin două zile, dar poate dura chiar și o lună dacă este o lucrare mai complexă. Efortul depus și timpul petrecut pentru a realiza o lucrare sunt neimportante atâta timp cât la final obținem ceea ce ne dorim”, a adăugat acesta.
Din pasiune, sculptura a devenit afacere
Dacă la început sculptura era pentru preotul ieșean o pasiune, acum s-a transformat în afacere. Primește des comenzi pentru diferite lucrări. Prețul unei icoane realizate de preotul Silviu Manta variază între 1.500 și 2.000 de lei, în funcție de dimensiune. Trebuie precizat că preotul Silviu Manta slujește în prezent la biserica din satul Iazul Vechi, comuna Șipote.
„A trecut foarte mult timp de când am început să lucrez, mai bine de 20 de ani, și dacă stau să mă gândesc câte lucrări am făcut până în prezent, nu știu să vă spun. Toate lucrările pe care le fac acum sunt doar comenzi. O icoană poate costa 1.500 de lei și poate ajunge și până la 2.000 de lei. Sculptura a fost, este și va fi o pasiune pentru mine, însă s-a transformat și într-o mică afacere”, a încheiat Silviu Manta.
Sa fim serioși…. Nu mai duceți oamenii in rătăcire Traim în secolul 21. Mai bine ati publica cele 10 porunci!!! Sau Poruncile iubirii!!!!