O tânără de 19 ani din județul Botoșani a povestit, pentru Hotnews.ro, cum se informează cu privire la războiul din Ucraina, dar și cum vede, personal, această situație de la graniță.
„Pentru mine ideea că a început un război m-a șocat extraordinar. Sunt din Botoșani și mulți oameni cunoscuți se aflau la graniță ca să ajute. Eu puteam doar să văd pe social media și să mă panichez uneori când citeam articole despre cât de aproape de România a existat un bombardament. Mă mai uitam la filmulețe și plângeam. N-am crezut că va izbucni vreun război. Era prea barbar gândul că cineva ar putea apela astăzi la violență. Mulți spun că există motive întemeiate pentru conflict, dar, personal, cred că absolut nimic nu justifică războiul”, povestește tânăra.
Ea se documentează de pe BBC, deoarece îi consideră profesioniști și are încredere în realitatea prezentată acolo, mai ales în „rubrica No Comment, unde arată strict imagini și fără comentariu.” Îi mai place și pagina de Instagram Gen, Știri, „deoarece publică toate update-urile la minut, sunt transparenți și precizează dacă o informație nu poate fi verificată îndeajuns.”
Studenta se gândește întotdeauna la fake news și caută sursele la finalul materialelor, dar pune în balanță și posibilitățile și motivele ambelor părți implicate. În ceea ce privește un influencer anume, ea spune că o urmărește pe Instagram pe Valeria Carp, „nu doar pentru știrile despre război, ci pentru orice fel de știri. Postează „News with Angela” în fiecare dimineață, pune mereu statisticile, numerele, iar când e nevoie, se corectează. Îmi place că este obiectivă și nu își dă cu părerea.”
Despre internet, Natalia consideră că „tânăra generație nu știe să pună în balanță toate părerile găsite pe internet. O spun eu, care fac parte din tânăra generație. Există mulți tineri așa ziși „leftiști” care țin cu Rusia pentru că își doresc un viitor anti-capitalist, iar asta datorită unor influenceri care promovează ideile astea.
Însă ei sunt adepți ai unui vis mai mult, fără să își dea seama că într-un astfel de regim nu ar avea șansa să își exprime liber ideologiile pe internet. De aceea cred că internetul nu oferă adevărul despre război tinerilor, pentru că majoritatea aleg să creadă în ce crede influencerul lor preferat.”