Ministrul Muncii nu exclude posibilitatea ca salariaţii români să lucreze doar patru zile pe săptămână, dar, totodată, spune că această decizie va putea fi luată doar după consultări ample cu specialişti din Sănătate şi din domeniul Securităţii în muncă.
Marius Budăi este de părere că săptămâna de lucru de patru zile ar putea fi benefică angajaţilor, dar în niciun caz nu va exista obligativitatea adoptării acestei măsuri de către angajatori.
„Orice este posibil, dar eu cred că avem nevoie de o analiză mai amplă, şi nu de doar un proiect de lege depus în Parlament. Există posibilităţi, dar eu cred că e nevoie de o analiză mai amplă, inclusiv cu specialişti din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inclusiv cu mediul privat, pentru că nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, aşa, pentru toată lumea, începând de mâine cu toţii să mergem la serviciu patru zile pe săptămână”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3.
Întrebat care este părerea sa personală, ministrul exclude ideea impunerii unui astfel de program.
„O posibilitate, pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus. Şi repet: până nu există o dezbatere amplă cu specialişti în domeniu dar şi cu partenerii sociali, şi mă refer aici la sindicate şi patronate, eu, personal, cât conduc Ministerul Muncii nu o să dau un punct de vedere”, mai spune Budăi.
Ministrul Muncii a precizat, totodată, că există ţări în Europa, cum ar fi Belgia, care au adoptat legi în acest sens, de asemenea neexistând obligativitatea angajatorului de a adopta acest program de lucru. Reamintim că mai mulţi parlamentari au propus un proiect de lege care prevede modificarea Codului Muncii, proiect conform căruia săptămâna de lucru ar urma să fie de patru zile, norma de lucru fiind de 10 ore pe zi. În prezent, repartizarea timpului de lucru este, de obicei, de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, cu două zile de repaus, potrivit RomaniaTV