Sunt veşti excelente pentru românii care lucrează în sectorul financiar-bancar. Salariul minim brut va creşte de la 2.500 de lei la 3.300 de lei. De asemenea, va creşte şi numărul de salarii compensatorii, în special pentru angajaţii cu vechime mare.
Angajaţii din sectorul financiar-bancar vor primi bani mai mulţi la salariu, după ce va fi semnat noul contract colectiv de muncă. Federația FinBan, din care fac parte CPBR și Patronatul Leasingului si al Creditului (PLCR), a anunțat semnarea unui nou contract colectiv de muncă, pentru o durată de doi ani, cu Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB).
Astfel, angajaţii vor beneficia de o majorare a salariului minim brut. Acesta va creşte de la 2.500 de lei la 3.300 de lei. De asemenea, creşte şi numărul de salarii compensatorii. Angajaţii care au o vechime intre 5-10 ani vor primi trei salarii compensatorii în loc de două, cei care au între 10 şi 15 ani vechime vor primi cinci salarii compensatorii în loc de trei, iar angajaţii care au peste 15 ani vechime vor beneficia de şase salarii compensatorii, fata de patru.
„Consideram ca am obtinut drepturi minimale semnificative pentru colegii nostri, chiar in conditiile lipsei actuale de predictibilitate la nivelul economiei, ceea ce nu-i putin lucru”, a transmis Constantin Paraschiv, presedintele FSAB.
De asemenea, a mai fost semnat si noul acord privind telemunca. Acesta inlocuieste si abroga prevederile acordului similar incheiat la sfârşitul anului 2018, tinand cont de noile realitati tehnologice din domeniul digitalizarii, de legislatia privind datele personale ale angajatilor si de experienta si optiunile privind munca de la distanta dobandite in timpul pandemiei COVID-19, care a stimulat aceasta practica atat in randul angajatilor cat si al angajatorilor.
Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România au explicat că celelalte beneficii aferente contractului colectiv de munca anterior semnat la finalul anului 2018 rămân neschimbate.
Printre acestea se numara contabilizarea timpilor de deschidere şi închidere a unităţilor ca timp de lucru şi intră în programul de lucru de 8 ore, ajutor financiar pentru evenimente speciale, minimum 21 de zile lucrătoare concediu de odihna anual pentru 0-5 ani vechime in aceeasi unitate, 22 zile la peste 5 ani vechime, 3 zile libere pentru evenimente speciale.
„Semnarea acestui nou contract arata preocuparea membrilor nostri de a crea predictibilitate pentru colegii nostri, fiecare dintre entitatile noastre membre urmand sa aplice principiile si conditiile din acest acord”, a declarat Sergiu Manea, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane şi membru al Consiliului Director al Federatiei FinBan, potrivit capital.ro.
Institutiile de credit membre CPBR care au participat la negocierile contractului colectiv sunt: Banca Comercială Română; BRD-Groupe Societe Generale; ING Bank; Raiffeisen Bank; UniCredit Bank.
Sursa: RomaniaTV