Rodica Huţuleac, şefa CAS Botoşani: În condiţiile în care Spitalul Judeţean va avea o finanţare mai mică decât un spital de categoria a V-a, probabil că nu va putea supravieţui

Rodica Hutuleac, sefa CAS Botosani
Rodica Hutuleac, sefa CAS Botosani

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Rodica Huţuleac, a declarat că Spitalul Judeţean riscă o finanţare sub gradul V, adică sub ultima categorie de finanţare a spitalelor, după ce marţi consilierii judeţeni ai PNL şi PSD au votat împotriva comasării spitalelor cu Spitalul Judeţean. Ea susţine că, deşi s-a împotrivit trecerii la Spitalul Judeţean, nici măcar Spitalul de Copii nu îndeplineşte condiţiile pentru a se încadra în ultima categorie de clasificare, iar asta va însemna bani mai puţini, respectiv subfinanţare.

Din punctul meu de vedere, probabil că va risca o finanţare sub ceea ce înseamnă spital de gradul V, adică o finanţare pe caz cu mult mai mică decât un spital de gradul V. Probabil, va apărea o hotărâre de Guvern cu finanţările funcţie de clasificarea spitalelor şi bănuiesc că spitalele care nu vor fi clasificate nicăieri vor avea o finanţare şi mai mică decât un spital de gradul V. La ora actuală, Spitalul Judeţean nu se încadrează în nicio categorie, Spitalul de Copii nu se încadrează în nicio categorie, iar Maternitatea, probabil, se încadrează ca spital de monospecialitate de gradul V„, a precizat Rodica Huţuleac.

Şefa CAS Botoşani susţine că decizia luată de consilierii judeţeni va afecta pacienţii botoşăneni pe viitor, pentru că cel mai probabil cazurile urgente vor fi direcţionate către alte judeţe dacă finanţarea va fi mai mică. Şi asta pentru că spitalele nu vor reuşi să supravieţuiască, a completat Rodica Huţuleac.

Din punctul meu de vedere, Spitalul Judeţean este spitalul care oferă serviciile cele mai complexe din judeţ. Are indicele de complexitate cel mai mare în comparaţie cu celelalte spitale din judeţul Botoşani. Este spital judeţean, este spital de urgenţă, cu cele mai multe specializări şi cu gradul de complexitate al actului medical cel mai mare. Cu cât gradul de complexitate este mai mare, cu atât se cheltuie mai mult pentru pacienţi. În condiţiile în care va avea o finanţare mai mică decât un spital de categoria a V-a, probabil că nu va putea supravieţui, iar cazurile vor fi trimise spre alte judeţe. Mie mi se pare că hotărârea luată la Consiliul Judeţean a fost o hotărâre luată hormonal şi nu s-a luat în calcul interesele pacienţilor din judeţul Botoşani”, a adăugat şefa CAS Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *