Sebastian Tocariu, directorul AJPS: În perioada imediat următoare, odată cu verificarea absenţelor elevilor, va scade numărul alocaţiilor de susţinere familială

Directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, Sebastian Tocariu
Directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, Sebastian Tocariu

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale vor demara, de săptămâna aceasta, acţiunea privind colectarea de date a elevilor de vârstă şcolară, pentru ca la sfârşitul semestrului să ştie care au abandonat şcoala sau care au avut mai multe absenţe, pentru a tăia sau suspenda alocaţiile de susţinere a familiei. La nivelul judeţului Botoşani există la ora actuală în plată 15.000 de dosare de alocaţie de susţinere a familiei, faţă de 25.000 câte erau la alocaţia familială, iat numărul va scade şi mai mult după ce agenţia va intra în posesia situaţiei cu absenţele elevilor. Şi asta pentru că mii de elevi au zeci de absenţe, iar alţi câţiva zeci au abandonat şcoala încă din primul semestru al anului în curs.

Această alocaţie este mai restrictivă, dar în cuantumuri mai mari, până la 200 lei, pe când la alocaţia veche o familie cu peste cinci copii şi un singur părinte primea maxim 90 lei. Situaţia cu absenţele elevilor urmează să o facem automatizat. Vom da celor de la SIVECO un format de fişier, care să iasă de la noi din sistem cu toţi copii de vârstă şcolară, cu datele care sunt la noi vom trimite la Inspectoratul Şcolar, iar ei să-şi identifice şi să ne completeze lista, conform legii, cu absenţele înregistrate, dacă au abandonat sau nu şcoala. Această situaţie ne trebuie la încheierea semestrului, în luna iunie, dar noi pregătim datele„, a precizat Sebastian Tocariu, directorul AJPS Botoşani.

Potrivit reprezentantului AJPS, alocaţiile de susţinere familială vor fi tăiate sau suspendate pe o perioadă de trei luni, în urma verificărilor care se vor face în luna iunie. Dacă elevul are zece absenţei alocaţia de susţinere se va reduce cu 25%, iar dacă are 20 de absenţe nemotivate cuantumul alocaţiei de susţinere va fi redus cu 50%.

În perioada următoare, imediat ce aceste verificări vor începe, vor scade şi numărul alocaţiilor de susţinere„, a completat Tocariu.

Efortul financiar pe primul trimestru al anului în curs la nivelul judeţului Botoşani pentru acest ajutor se ridică la peste 777.630 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *