În comuna Păltiniş, judeţul Botoşani, bătrânii nevoiaşi şi singuri beneficiază de îngrijire la standarde europene. Pentru aceştia a fost construit, într-un fost pichet de grăniceri, un centru de zi de modern, dotat inclusiv cu saună şi cabinet medical.
Satul Horodiştea, din comuna Păltiniş, judeţul Botoşani, este unul dintre cele mai îmbătrânite sate din România. Cei mai mulţi dintre localnici au probleme de sănătate şi le este greu să se mai întreţină. Majoritatea tinerilor sunt plecaţi la muncă în străinătate. Pentru a rezolva această problemă socială tot mai presantă, autorităţile din comuna Păltiniş au transformat un pichet grăniceresc într-unul dintre cele mai moderne centre pentru îngrijirea bătrânilor, dotat inclusiv cu saună şi cabinete medicale.
„Îi ajutăm să-şi trăiască în mod decent bătrâneţea”
Centrul de zi pentru persoane vârstnice din satul Horodiştea a fost dat în folosinţă în luna februarie a anului trecut. A fost realizat cu fonduri europene şi a costat aproximativ 1.5 milioane de euro. Este dotat cu cabinet medical, sală de kinetoterapie, băi cu duşuri performante, saune, camere de odihnă şi tratament dar şi locuri de socializare. Centrul poate oferi îngrijire la 156 de bătrâni. Ideea s-a născut acum mai bine de 10 ani.
Este dotat cu cabinet medical, sală de kinetoterapie, băi cu duşuri performante, saune, camere de odihnă şi tratament dar şi locuri de socializare. Centrul poate oferi îngrijire la 156 de bătrâni. Ideea s-a născut acum mai bine de 10 ani.
„Comuna îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Sunt multe persoane vârstnice care au ajuns să nu se mai poată îngriji, se confruntă cu singurătatea, cu tot felul de afecţiuni cronice. Copiii au plecat în străinătate sau în ţară. Ne-am gândit că aşa am putea să-i ajutăm eficient, să-i ajutăm să facă o baie, să i-a masa, să primească tratament. Îi ajutăm să-şi trăiască în mod decent bătrâneţea”, spune Costel Romanescu, edilul din Păltiniş.
Oportunitatea s-a ivit atunci când Primăria Păltiniş a putu prelua de la MAI, un pichet grăniceresc, din satul Horodiştea, situat aproape de malurile Prutului. Cu ajutorul fondurilor europene pichetul a fost transformat într-unul dintre cele mai moderne centre de zi pentru bătrâni.
De la lighean la saună
Persoanele vârstnice sunt programate de mai multe ori pe săptămână pentru a ajunge în aceste centru. Sunt aduşi cu maşina centrului. Aici beneficiază de o baie caldă, de o cură la saună şi tratament. Este vorba atât de şedinţe de kinetoterapie dar şi de şedinţe la psiholog, plus consult medical de specialitate şi tratament.
„Unii nu au posibilitatea să facă un duş, se spală la lighean. Aici îi aducem, fac baie, sunt îngrijiţi. Avem atât medic cu specializarea geriatrie dar şi kinetoterapeut şi psiholog. Sunt primeniţi, trataţi, îngrijiţi. Pleacă, efectiv, cu zâmbetul pe buze acasă”, spune Romanescu. În plus, tot cu maşina centrului, sunt aduse hainele şi lenejeria vârstnicilor şi spălate la maşinile industriale din cadrul centrului. Cel mai important, însă, bătrânii au parte de socializare.
În plus, tot cu maşina centrului, sunt aduse hainele şi lenejeria vârstnicilor şi spălate la maşinile industriale din cadrul centrului. Cel mai important, însă, bătrânii au parte de socializare.
„Îi aducem pe categorii unde-au lucrat, au fost colegi de muncă şi poate nu s-au văzut de ani de zile. În timp ce fac diferite proceduri medicale, deapănă amintiri. Avem şi un parteneriat cu şcoala şi se întâlnesc cu elevii. Bătrânii îi învaţă obiceiurile străvechi, vechile meşteşuguri iar la schimb elevii le arată cum să umble cu telefonul, cu tot ce ţine de tehnologie”, adaugă edilul.
Pentru vârstnicii este o adevărată mană cerească. Mai ales pentru cei rămaşi singuri. „Băieţii mei sunt plecaţi. Unul în Germani şi doi în Anglia. Nepoţii sunt cu ei. Bărbatul s-a dus acum 15 ani. Mie îmi este greu. Aici este ceva de vis pentru mine. Mulţumesc lui Dumnezeu”, spune tuşa Mariana, o femeie de 70 de ani din Păltiniş.
Sursa: adevarul