Inspectorii de muncă pun tunurile pe angajatorii care folosesc munca la negru

Inspectoratul Teritorial de Munca
Inspectoratul Teritorial de Munca

Comsii mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Gărzii Financiare, dar şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au declanşat, de luni, 2 mai, ample controale în vederea depistării muncii la negru.

Şi asta pentru că începând cu 1 mai a intrat în vigoare noul Cod al muncii, care prevede sancţiuni usturătoare şi închisoare pentru angajatorii care mai folosesc muncă la negru.

Vor fi controale mixte, Poliţie, Gardă Financiară, Jandarmerie. Scopul este acela de încheierea câtor mai multe contracte individuale de muncă, pentru că mai există domenii cu incidenţă mare privind munca la negru„, a precizat Leo Kohut, inspector şef ajunct al ITM Botoşani.

Luni, reprezentanţii ITM au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă principalele modificări ale Codului Muncii.

Astfel, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 luni. Pentru primirea la lucru fără forme legale amenzile s-au triplat. Dacă în vechiul Cod al muncii amenda pentru munca la negru era între 3000 şi 4000 lei pentru fiecare persoană identificată, acum amenda este între 10.000 şi 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, iar când se depăşeşte numărul de cinci persoane acest lucru constituie infracţiune.

De asemenea, încheierea contractului de muncă în formă scrisă este obligatorie, iar o persoană poate fi angajată în muncă doar în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci,  în caz contrar contractul este nul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *