46 de ani de puşcărie pentru traficanţi

traficanti de tigari
Foto: Monitorul de Botosani

Deznodământ în „Ţigareta III”. După mai bine de doi ani de procese, Tribunalul Botoşani i-a condamnat pe cei nouă inculpaţi arestaţi în iunie 2008, sentinţele cuprinse între trei şi opt ani de închisoare, totalizând 46 de ani de detenţie. Cel mai mult au primit capii reţelei, Daniel Străchinariu şi Dumitru Leonte, iar cel mai puţin va avea de executat Ionel Stelică Aungurencei. Cei nouă au fost obligaţi să plătească în solidar peste 400.000 de euro reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, dar şi 67.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare şi de expertiză. Pronunţată joi, sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Reţeaua a fost anihilată în iunie 2008, în urma unor descinderi organizate de procurorii Biroului teritorial Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Atunci au fost arestate opt persoane, respectiv fraţii Daniel şi Dorin Străchinariu, fraţii Vasile şi Dumitru Leonte şi alţi patru complici de-ai lor – Ionuţ Constantin Brai, Ionel Stelică Aungurencei, Cristian Răuţ şi Cătălin Ilie Berenţan, ultimul membru al grupării, Ion Chili, fiind reţinut abia în toamna anului trecut. Gruparea este de fapt o ramificaţie din reţeaua „Ţigareta 1”, destructurată în 2006 şi reactivată după eliberarea din arest a unor membri. Cei care au organizat-o sunt fraţii Străchinaru, la care au aderat ulterior fraţii Leonte. Ţigările erau aduse de ucraineni până în apropierea frontierei, de unde erau preluate de botoşăneni şi vândute pe piaţa neagră.

Aparatură performantă găsită în locuinţele suspecţilor

Operaţiunea de anihilare a reţelei a reprezentat o premieră, întrucât, pentru a demonstra activitatea grupării, anchetatorii i-au monitorizat pe suspecţi cu tunuri unidirecţionale de ascultare, prin urmărire cu GPS şi prin infraroşu, din elicopter. „La telefoanele mobile comunicau doar prin coduri… preţurile se discutau doar după ce se închideau în beciuri închise cu uşi ermetice…deseori recurgeau la efectuarea de percheziţii corporale până la piele între ei, în mod inopinat, pentru a le verifica membrilor loialitatea faţă de grupare…”, se menţionează în documentele aflate la dosar. În momentul descinderilor, în locuinţele suspecţilor au fost descoperite aparatură de vedere pe timp de noapte, staţii de emisie-recepţie şi camere video disimulate. Reţeaua poate nu ar fi fost descoperită dacă suspecţii nu încercau să racoleze poliţişti de frontieră şi agenţi de la posturile comunale, o parte dintre aceştia anunţând Direcţia Generală Anticorupţie.

Sute de mii de ţigări aduse ilegal în ţară

Pentru dovedirea faptelor, au fost audiate 32 de persoane, iar în urma cercetărilor anchetatorii au stabilit că membri grupării au introdus în România peste 425.000 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană – mărcile Saint George, Ronson şi More.

Daniel Străchinariu şi Vasile Leonte sunt deja după gratii, după ce au fost condamnaţi de Înalta Curte în dosarul „Ţigareta I”.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *