Două case, un grajd și vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare au ars în urma a 11 incendii produse sâmbătă, pe raza județului Botoșani. Recia Verbia, Săveni, Prăjeni, Flămânzi, Plopeni Mari, Coșula, Iezer, Jijia, Victoria și municipiul Botoșani sunt zonele unde s-au produs aceste evenimente. Focul deschis în spații deschise, scurtcircuitul, coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, dar și acțiunea intenționată sunt cauzele probabile de producere a acestor incendii, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 68 de pompieri militari de la Detașamentele Botoșani și Dorohoi, Gărzilor de Intervenție Trușești și Săveni și Punctului de Lucru Flămânzi.
La Jijia, o femeia supărată că fiul ei nu are loc de muncă, a adunat hainele acestuia în mijlocul casei și le-a dat foc.
Grajdul de la Prăjeni a luat foc de la un scurtcircuit, iar la Săveni incendiul generat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile a fost stins înainte de a produce pagube materiale însemnate.
Din nefericire, în incendiul izbucnit în locuința unui bătrân din Victoria, proprietarul și-a pierdut viața.
Atenție!
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă.
În condiții de vânt puternic sau de temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, solare etc.
Pentru a evita producerea arderilor necontrolate, facem apel către cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
Precizam faptul că, în urma incendiilor de vegetație uscată, coordonatele suprafețelor agricole afectate vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel național, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu, vă recomandăm:
– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.