Dacă îți place să grădinărești și ai o grădină în care poți să pui în practică acest hobby, te vei bucura de flori, zarzavaturi, legume și fructe, pe lângă beneficiul de a face mișcare în aer liber și a te elibera de stres. Primăvara este anotimpul în care natura te invită să petreci timp afară, în natura, așa că poți face lucrările necesare pentru a avea o grădină frumoasă și recolte bogate. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de calitatea solului, climă, surse de apă și timpul pe care îl ai la dispoziție, precum și de propriile preferințe, poți face planuri despre ce plante vei avea în grădină, unde și în ce cantități le vei cultiva.
Pregătirea terenului este prima lucrare necesară și, dacă nu ai făcut-o deja în toamnă, este cazul să pornești la drum cu ea. Curăță temeinic locul de resturile vegetale, aplică îngrășăminte în funcție de necesitate și apoi mărunțește și afână terenul, pentru a fi gata de însămânțare. Verifică nivelul de umiditate din sol, deoarece este foarte important pentru încolțirea semințelor și asigură-te întotdeauna că temperatura solului este potrivită pentru tipul de seminte legume sau semințe flori pe care urmează să le pui.
În țara noastră sunt temperaturi scăzute în primele luni de primăvară, astfel că, în martie și chiar în aprilie se întâmplă frecvent, în multe regiuni, să se semnaleze temperaturi negative. De aceea e indicat să nu te grăbești cu semănatul și să ții cont de recomandările specifice fiecăre plante. Dacă dorești să faci răsaduri pentru flori sau legume, martie (pentru unele chiar și februarie) este luna potrivită. Aprovizionează-te cu semințe legume sau seminte flori de calitate și folosește vase de dimensiuni mici, în care pui pământ pentru răsaduri, achiziționat din magazinele de profil. Acesta este mai indicat deoarece este pregătit special și plantele vor avea nutrienții necesari pentru o bună dezvoltare. Recipientele trebuie ținute în locuri cu lumină și căldură, având condiții potrivite pentru fiecare specie de plante.
În grădină, după cum îți permite vremea, poți semăna în luna martie semințe legume care germinează la temperaturi mai scăzute și sunt mai rezistente la frig. Dacă nu ai făcut lucrarea aceasta din toamnă pentru unele dintre ele, poți semăna acum salată, pătrunjel, leuștean, mărar, păstârnac, mazăre, spanac, țelină, morcov, praz, ridichi. În prima parte a lunii martie e indicat să pui în pământ și arpagicul și usturoiul, iar spre sfârșitul lunii, în funcție de temperatură, și cartofii timpurii. Verifică pe plicurile de semințe flori data la care trebuie însămânțate și dacă se pretează la semănatul în câmp sau trebuie spă faci răsaduri. Mare parte din cele care se pot pune direct în grădină nu se pretează pentru însămânțare în perioada rece, deci e indicat să mai aștepți. Există totuși flori perene sau arbuști care pot fi plantați în această perioadă, dacă solul nu este înghețat.
Aprilie este prin definiție luna semănatului pentru grădinari, în cea mai mare parte din zonele țării noastre. Ai multe semințe legume care se pretează a fi însămânțate în această lună și este indicat să stabilești cu atenție zonele potrivite, dimensiunile straturilor și densitatea plantelor. Fii atent să nu pui prea des semințele, în special cele mici, deoarece fiecare plantă are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta în condiții optime. Vei avea o recoltă mai bogată, dacă ții cont de zicala „rarul umple caru, desul umple fesul”. Poți planta în aprilie ridichi de vară, dovlecei, sfeclă roșie, varză timpurie, gulii, conopidă, fasole, castraveți, roșii direct în câmp, pepeni, porumb de fiert, sămânță de ceapă și altele. Ține cont de relaționarea dintre plante și combină tipuri care se ajută reciproc. Poți intercala și flori printre zarzavaturi și legume și acestea vor ajuta la protejarea de dăunători sau la polenizare, cum ar fi crăițe, cârciumărese, aster sau plante aromatice ca busuiocul, levănțica, salvia sau rozmarinul.
Luna mai este luna florilor. Chiar dacă îți concentrezi atenția spre productivitate, o grădină nu se poate lipsi de flori. Pe lângă aspect, bucuria culorilor și parfumurilor, florile au o contribuție însemnată și la buna dezvoltare a legumelor și celorlalte plante cu care se învecinează. Cele cu bulbi, care se pun în pământ toamna, cum ar fi: ghiocei, lalele, brândușe, narcise, iriși, etc. sunt perene și ușor de întreținut, deoarece e nevoie doar să le rărești la câțiva ani. Altele, cum sunt crinii, tuberozele, daliile, begoniile care se cultivă primăvara, după ce a trecut frigul, sunt mai pretențioase, dar foarte frumoase și merită efortul, dacă ai timp la dispoziție. O pare parte din flori sunt anuale, adică ai nevoie de semințe flori pe care să le răsădești în fiecare an și luna mai este cea mai potrivită. Petunii, mixandre, nemțișor, garofițe, gura leului, ochiul boului, crăițe, margarete, negrilică, creasta cocoșului, maci sau salvie sunt doar câteve din cele care îți vor încânta ochii, dacă le ai în grădină, cu un efort minim de îngrijire.