Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este supărat din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus.
„Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul. Nici un fel de problemă”
„Un eventual val şase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puţin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val şase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val şase. Un val şase presupune o altă tulpină care circulă şi care se transmite susţinut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.
Întrebat despre creşterea numărului de cazuri în Franţa, Germania, Italia şi Austria, dar şi despre situaţia din China, ministrul Sănătăţii a spus că sunt situaţii cu totul diferite în China şi Europa şi că nu crede că e o comparaţie care stă în picioare.
„În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general şi în China în special varianta Omicron a circulat mai puţin, de asta nu aş face astfel de comparaţii. În mod evident şi în Europa de Vest, pe măsură ce interacţiunile sociale au crescut şi transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creştere a numărului de cazuri şi nu vedem o creştere a numărului de cazuri în spitale (…). Rămâne să vedem şi în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creşterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează şi cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creşterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme uşoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.
El a explicat pe de altă parte raţiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor: „Eu am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (…). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii”.
„Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esenţiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuşi câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puţine şi până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenţei de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleaşi, respectiv utilizarea măştii în
spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală”, a mai spus Alexandru Rafila în interviul de la RFI.
Rafila, despre campania de vaccinare împotriva COVID-19: Eu pot să vă spun că nu a fost un succes/ Poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, referitor la campania de vaccinare împotriva COVID-19, că „nu a fost un succes”, dar nici un eşec. „(…) poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată”, consideră Rafila. El adaugă că vaccinarea anti-COVID va fi trecută la cabinetele medicilor de familie, ca o vaccinare de rutină.
Alexandru Rafila a declarat, la RFI, că peste jumătate din populaţia României s-a vaccinat. „Opinia mea este că în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci peste 8 milioane de concetăţeni de-ai noştri s-au vaccinat cu două doze de vaccin, mai mult de un sfert dintre ei cu trei doze de vaccin, dar sigur că potrivit EUROSTAT, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populaţia rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci cel puţin 50% din populaţia totală a României a fost vaccinată”, a afirmat el.
Întrebat dacă a fost campania de vaccinare un eşec în România?, Rafila a replicat: „Eu pot să vă spun că nu a fost un succes”. „Nu ştiu (dacă a fost un eşec – n.r.), poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată. Există şi situaţia unor ţări care au reuşit şi cifre inferioare. Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil şi datorită unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situaţiei, de stimulare a oamenilor să se vaccineze. Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată. Noi ne aflăm în situaţia în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziţie, nu are rost să ţinem funcţionale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic şi atunci o să trecem în cursul anului acesta vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”, a explicat Rafila.
Sursa: RomaniaTV