Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Mare, Dorohoi s-a implicat în sprijinirea refugiaților din Ucraina, punând la dispoziție Centrul Social-Pastoral „Sfântul Gheorghe” pe care îl deține, oferind cazare, masă caldă și produse de igienă, precum și sprijin duhovnicesc.
Centrul Social-Pastoral din Dealu Mare, Dorohoi, are în acest moment o capacitate de cazare de 36 de locuri, dintre care 18 locuri la etaj, în 4 camere, și 18 au fost amenajate în sala de mese recompartimentată: o parte pentru cazare și o parte ca loc pentru servit masa. Dotarea Centrului cu toate cele necesare (mobilier pentru camere, sala de mese și bucătărie, paturi etc.) a fost posibilă cu sprijinul d-lui Marius Rotaru, directorul firmei Nordic Romar și implicarea membrilor consiliului parohial, în special a domnului Bogdan Rotariu. Centrul este dotat cu duș și toate cele necesare într-o casă, astfel că refugiații au posibilitatea de a se spăla după ore întregi, uneori chiar zile petrecute pe drum.
Primirea refugiaților, cazarea și pregătirea mesei este organizată cu ajutorul doamnelor din comitetul parohial, al voluntarilor din parohie și de la Seminarul Teologic din Dorohoi. Părintele paroh al bisericii „Sfântul Ilie” Dealu Mare, Ionuț Apetrei, cel care coordonează această acțiune socială, se bucură de o foarte bună colaborare cu autoritățile din Dorohoi: Primăria, Poliția, Jandarmeria și Detașamentul de Pompieri, a căror intervenție este promptă și eficientă ori de câte ori este solicitată. După cum ne-a relatat sfinția sa, pentru aprovizionarea cu alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și tot ce este necesar contribuie Arhiepiscopia Iașilor și mai multe societăți comerciale din Dorohoi.
De când Centrul Social din Dealu Mare și-a deschis porțile pentru refugiații din Ucraina, au fost cazate și sprijinite aproximativ 180 de persoane, majoritatea femei, copii și persoane vârstnice. Deși efortul este mare, mulțumirea sufletească este și mai mare, după cum povestește părintele Ionuț Apetrei:
„Este un efort susținut, ce are ca răsplată mulțumirea sufletească de a putea fi de ajutor unor persoane care acum se află la o răscruce a vieții lor. Pe lângă cazare și masă, ne străduim să le oferim și un cuvânt bun, un cuvânt de mângâiere și întărire și ne rugăm ca situația din Ucraina să se rezolve cât mai repede cu bine și ei să se poată întoarce acasă în siguranță.”
Doamna Natalia intermediază comunicarea cu refugiații din Ucraina, care își exprimă cu lacrimi în ochi recunoștința pentru faptul că sunt sprijiniți, mângâiați și ajutați în aceste momente grele. Biserica parohială este deschisă pentru ei ori de câte ori simt nevoia să intre și să se roage, după cum ne mărturisește părintele Ionuț Apetrei, care a fost martorul multor momente emoționante în aceste zile.
Sursa: doxologia.ro