În judeţul Botoşani, pastilele cu iodură de potasiu au dispărut, în ultima săptămână din farmacii. De teama unui război nuclear, oamenii încep să ia preventiv aceste medicamente. Specialiştii spun însă că medicaţia după ureche riscă să deregleze întreg organismul şi să provoace probleme serioase de sănătate.
Pastilele cu iodură de potasiu au dispărut, în ultima săptămână, din farmacii, unde românii au dat buzna de teama unui posibil război nuclear. În Botoşani, aflat la câţiva zeci de kilometri de conflictul armat din Ucraina, localnicii au terminat stocurile de iodură de potasiu din farmacii, după ce au auzit sau au citit pe internet că îi poate proteja de radiaţiile nucleare.
Specialiştii spun însă că medicaţia cu iod după ureche poate deregla întreg organismul şi provova serioase probleme de sănătătate, afectând în special glanda tiroidă. Medicii spun că în cazul unui accident nuclear tratamentul preventiv cu iod nu are niciun efect.
„Este o isterie nejustificată”
Monica Adăscăliţei, şefa Direcţiei de Sănătate Publică din Botoşani, medic la Urgenţe cu o vastă experienţă, spune că pastilele pe bază de iod se folosesc doar cu prescripţie medicală şi în niciun caz preventiv. „În ultimele zile, în farmaciile din judeţul Botoşani nu se mai găseşte niciun produs pe bază de iod. Este o isterie nejustificată, asemănătoare celei de la începutul pandemiei, când toată lumea lua azitromicină, paracetamol şi arbidol. E fals că dacă iei preventiv iod te protejează de radiaţiile nucleare Nu se ia niciodată preventiv, ci doar pe baza unei prescripţii medicale. Automedicaţia poate produce mult rău organismului”, precizează Adăscăliţei.
„Poate avea efecte dăunătoare asupra tiroidei”
Specialiştii endocrinologi spun că excesul de iod poate provoca grave tulburări ale glandei tiroide, o glandă endocrină care prin secreţia hormonilor are un rol foarte important în funcţionarea celulelor şi reglarea metabolismului. Dereglarea funcţiilor tiroidiene are repercusiuni serioase în organism. „Ingerarea de pastile cu iod, după ureche, poate dăuna masiv tiroidei. Şi este cunoscut faptul că patologia tiroidiană poate duce la disfuncţii numeroase în organism”, precează medicul Monica Adăscăliţei. Cea mai gravă complicaţie cauzată de consumul exagerat de iod, potrivit medicilor, este hipertiroidismul, adică glanda tiroidă produce în exces hormoni, cu numeroase complicaţii, de la probleme oculare, osoase şi până la o criză care se manifestă prin delir, febră şi puls accelerat.
Când se ia iodul
Medicii spun că iodul se ia doar în momentul în care are loc o descărcare de radiaţii nucleare. „În cazul unui accident nuclear, iodul nuclear se fixează pe tiroidă, cu mare pericol pentru organism, fiind cancerigen. Dacă se ia în momentul în care anunţă autorităţile, iod concentrat, acesta apucă să se fixeze pe tiroidă şi îl blochează pe cel radioactiv”, explică medicul Corneliu Saradan. Pastilele cu iod au efect doar până la patru ore de la momentul expunerii la radiaţii nucleare. „Se pot administra doar în momentul în care va fi vreodată o problemă din punct de vedere al radioactivităţii şi se iau până la patru ore, din momentul în care se transmite oficial că s-a întâmplat acest eveniment nedorit”, adaugă Adăscăliţei.
Potrivit medicilor, pastilele cu iod sunt folosite în afecţiunile cauzate de carenţe de iod şi pentru prevenirea infecţiilor. „Se foloseşte atunci când lipseşte din alimentaţie sau în zonele sărace în iod, precum dealurile subcarpatice, unde există riscul apariţiei guşei endemice”, adaugă medicul Corneliu Saradan.
Sursa: adevarul