Refugiații din Ucraina, cu deficiențe de auz, primesc sprijin în cadrul Filialei Botosani a Asociației Naționale a Surzilor din România. Zeci de persoane care au fugit pentru a-și salva propria viață sau a copiilor lor au fost cazați în cadrul filialei botoșănene și cu ajutorul un specialiști în domeniu învață să comunice. În această situație sunt aproape 90 de persoane cu deficiențe de auz, care au fost cazate la Asociația Surzilor.
Unii dintre ei nu au nici documente și atunci reprezentanții filialei botoșănene comunică cu autoritățile pentru a-i ajuta și în acest sens. De asemenea, mai mulți botoșăneni, dar și reprezentanți ai unor ONG-uri au sărit în ajutor cu alimente, paturi, saltele, produse de igienă personală, dar și altele. Totodată, câte un reprezentant al filialei merge în vamă pentru a facilita comunicarea dintre aceștia și autorități având în vedere că au deficiențe de auz.
„Până în acest moment am primit 88 de refugiați, toți persoane cu deficiențe de auz. Având în vedere că noi suntem Asociația Națională a Surzilor, filiala Botoșani, noi pe acest segment de refugiați ne-am axat. Nevoile sunt foarte mari pentru că o parte dintre ei nu au documente […] Și în plus trebuie să ne gândim mereu la nevoile lor de bază. Sunt foarte obosiți, sunt unii care ne-au spus că au mers câte trei- patru zile până să intre în țară, avem grupuri care ne-au spus că dinainte de vama Siret 24 de ore au așteptat. Sunt familii care au copii”, a declarat directorul filialei botoșănene a Asociației Surzilor, Daniel Hliban.
Prin intermediul acestei asociații, persoanele cu deficiențe din Ucraina se informează mai ușor, se anunță unele pe altele, iar acum urmează să ajungă la Botoșani și o familie cu „un bebeluș de zece zile care nu nici măcar certificat de naștere nu are”, potrivit directorului instituției.
Cei care vor să le acorde sprijin acestor oameni atât de greu încercți de viață o pot face prin intermediul Asociației Surzilor la numerele de telefon: 0749.663.404 sau 0744.503.861.