Vești foarte bune pentru extrem de mulți români, asta după ce Parlamentul a votat miercuri, 2 martie, scăderea vârstei de pensionare pentru angajații din sistemul energetic și minerit din România. Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru persoanele angajate în domeniul de producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui în perioada de înainte de 1 aprilie 2001.
Scade vârsta de pensionare pentru acești români
Practic, proiectul de lege completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui. Ca urmare, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.
„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, prevede proiectul.
Cine mai beneficiază de noua lege?
De asemenea, de aceste prevederi mai beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.
„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, mai arată iniţiatorii proiectului.
Sursa: Capital.ro