Unei şoferiţe „şifonate” într-un accident, pe care îl provocase, spitalul i-a trimis nota de plată. Cele patru zile de spitalizare au fost evaluate la 3.400 lei, iar spitalul a cerut în instanţă obligarea femeii să plătească. La începutul lui septembrie 2017, aflată la volanul unui VW Polo, C.L.C. nu a respectat semnificaţia indicatorului „STOP” şi nu a acordat prioritate de trecere unui Opel Astra. A urmat o coliziune, din care cea mai afectată a fost tocmai şoferiţa neatentă. Aceasta a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, fiind diagnosticată cu hematom hepatic, contuzie toraco-abdominală şi litiază veziculară. După externare, spitalul şi-a cerut înapoi banii cheltuiţi. Cazul a ajuns în faţa magistraţilor Judecătoriei ieşene, scrie Ziarul de Iasi.
Conform legii sănătăţii, astfel de cheltuieli sunt recuperate de către furnizorii de servicii medicale de la persoanele care răspund. Dacă pentru vicimele accidentelor rutiere, responsabilul este firma de asigurări, pentru spital lucrurile erau mai puţin clare în cazul în care cel internat era tocmai autorul accidentului. În analiza dosarului, judecătorii s-au raportat la o decizie luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un recurs în interesul legii promovat tocmai pentru lămurirea unor astfel de situaţii. Aceasta stabilise o limită de despăgubire în sarcina asigurătorului de 6,07 milioane euro pentru vătămările corporale, respectiv 1,22 milioane euro pentru daunele materiale, indiferent dacă era vorba de victima sau de autorul accidentului. Persoana care a provocat un accident poate fi obligată personal doar la plata sumelor ce depăşesc aceste limite.
Prin urmare, spitalul ar fi trebuit să-şi ceară banii nu de la şoferiţă, ci de la firma la care era asigurat automobilul acesteia.
„Având în vedere că despăgubirile solicitate de reclamant nu depăşesc plafonul de răspundere civilă în caz de producerea unui accident cu vătămarea sau decesul victimelor indicat anterior, instanţa va admite excepţia calităţii procesuale pasive a pârâtei C.L.C. şi, pe cale de consecinţă, va respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamant ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă”, au conchis magistraţii. Sentinţa nu este încă definitivă, apelul declarat de Spitalul „Mavromati” intrând pe rolul Tribunalului.