Spitalul de Copii, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Spitalul TBC şi o secţie a Spitalului de Psihiatrie, propuse să treacă la Spitalul Judeţean

Spitalul Judetean
Spitalul Judetean va prelua mai multe spitale

Deşi iniţial s-a declarat un opozant al comasării spitalelor mai mici din Botoşani cu Spitalul Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac a venit în şedinţa de Consiliul Judeţean, care a avut loc joi, cu un proiect privind reorganizarea spitalelor din subordine. Potrivit proiectului de hotărâre propus de Executivul Consiliului Judeţean, care a fost respins de altfel de consilierii judeţeni ai PSD şi PNL şi reprogramat să se discute pe 3 mai, Spitalul de Pneumoftiziologie Botoşani va trece de la Primăria Botoşani la Consiliul Judeţean. De asemenea, se transferă managementul asistenţei medicale al Spitalului Orăşenesc Săveni de la Consiliul local al oraşului Săveni la Consiliul Judeţean Botoşani. Pe proiect figurează şi două spitale pentru desfiinţare, respectiv Spitalul de Copii şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie şi se propune trecerea acestora la Spitalul Judeţean „Mavromati”. O altă modificare vizează reorganizarea Secţiei de psihiatrie acuţi din cadrul Spitalului de Psihiatrei Botoşani, care să fie preluată, de asemenea, de Spitalul Judeţean. Practic, prin acest proiect autorităţile judeţului vor ca Spitalul Judeţean „Mavromati” să nu-şi piardă statutul de spital judeţean şi să se încadreze într-una din categoriile impuse de Ministerul Sănătăţii.

Sunt, în continuare, împotriva comasării, dar, de data aceasta se vede treaba că Ministerul Sănătăţii ne dă foarte multă bătaie de cap. Eu sper că ştie ce face şi că ceea ce face se numeşte cu adevărat reformă. De la 1 iulie 2010, când ne-a transferat nouă răspunderea managementului unităţilor sanitare cu paturi, am asistat la foarte multe contradicţii, foarte multă şovăială. Întâi ne-au pus să punem manageri, să punem consilii de administraţie, să eficientizăm activitatea şi noi chiar am luat în serios această răspundere şi consider că am şi făcut paşi destul de hotărâtori în această direcţie. Dintr-o dată, a venit cu un ordin, tot făcut rapid. A fost o dezbatere publică şi toată lumea spera să se şi ţină cont de observaţiile făcute. Nu numai că nu s-a ţinut cont, ordinul a fost chiar mai dur decât forma poziţionată pentru dezbatere publică„, a spus Ţâbuleac.

Preşedintele Consiliului Judeţean afirmă că s-a luat această decizie în ultim moment, respectiv de comasare a spitalelor amintite la Spitalul Judeţean, pentru a nu risca includerea pe lista neagră a spitalelor şi a nu se repeta situaţia de la Darabani.

Facem aceaste comasări nu pentru că suntem entuziasmaţi că Ministerul Sănătăţii a stabilit aceste condiţii, ci pentru că trebuie să fim prudenţi şi să ne protejăm unităţile sanitare din judeţ gândindu-ne în primul şi primul rând la interesul bolnavilor„, a adăugat Ţâbuleac.

El spune că nu s-a gândit deocamdată la ceea ce se va întâmpla cu managerii spitalelor care vor fi preluate de spitalul judeţean, manageri care au susţinut concurs şi care au contract de management pe trei ani. De asemenea, întreg personalul medical al acestor spitale va fi preluat de Spitalul Judeţean.

Acest proiect va fi din nou supus votului consilierilor judeţeni într-o şedinţă extraordinară, care va avea loc pe 3 mai. Consilierii PSD şi PNL nu au votat joi proiectul motivând că nu au fost respectaţi paşii legali pentru promovare, fiind pus pe masa consilierilor judeţeni cu cinci minute înainte de începerea şedinţei şi fără să fie dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate.

La ora actuală, Spitalul Judeţean, deşi este cel mai mare din judeţ, nu îndeplineşte condiţiile nici măcar pentru a se încadra în ultima categorie de clasificare a spitalelor. Din acest motiv, s-a luat decizia comasării acestuia cu alte spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *