Un copil de 6 ani a ajuns să fie plimbat de la Ana la Caiafa, de la mamă la tată şi invers. Născută din presupusa relaţie extraconjugală a unui om de afaceri ieşean, fetiţa a fost preluată de tată, acesta asumându-şi inclusiv discuţiile cu soţia legitimă, un medic ieșean. După câţiva ani însă, mama naturală s-a răzgândit şi îşi cere fetiţa înapoi. În instanţă, a spus că nu mai ştie exact cu cine a făcut copilul, dar sigur nu cu tatăl declarat iniţial. Cererea a provocat acum o adevărată epopee în instanţă, scrie Ziarul de Iasi.
Om de afaceri la Iaşi, P.B. a avut o relaţie extraconjugală cu A.M.N., o tânără din judeţul Vaslui în vârstă de 17 ani la acea dată. În februarie 2016, aceasta a născut o fetiţă. Încă din timpul sarcinii, tânăra şi-a anunţat iubitul că nu doreşte să păstreze copilul. Îşi dăduse seama prea târziu că rămăsese însărcinată, dar se considera prea tânără pentru a fi mamă. Voia să-şi termine studiile şi să-şi întemeieze o familie fără povara suplimentară a unui copil făcut din greşeală. Considerând că fetiţa nou-născută nu avea nicio vină, tatăl şi-a asumat consecinţele aventurii. A discutat situaţia cu soţia sa, de profesie medic, şi au căzut de acord să preia copilul la Iaşi, pentru a-l creşte. Mama naturală nu a avut nimic împotrivă, aşa că tatăl a solicitat judecătorilor ca exercitarea autorităţii părinteşti să-i revină în exclusivitate.
„Reclamantul a fost cel care a depus toate eforturile, interesându-se încă din timpul sarcinii şi ajutând-o pe pârâtă. După naşterea fetiţei, reclamantul a mers la starea civilă pentru a o recunoaşte, i-a asigurat cele necesare câtă vreme pârâta a stat în maternitate. După externare, reclamantul a fost cel care a luat fetiţa pentru a o creşte, pârâta manifestând un dezinteres total faţă de aceasta. Coroborând concluziile anchetelor sociale efectuate la ambele părţi şi celelalte probe, rezultă că pârâta nu a avut şi nu are o legătură cu minora, fiindu-i indiferentă soarta acesteia încă de la naştere”, au constatat magistraţii, care au încuviinţat cererea depusă de tată.
În octombrie 2019, lucrurile au luat o turnură neaşteptată. Tânăra mamă A.M.N. l-a chemat în judecată pe fostul iubit, omul de afaceri ieşean, într-o acţiune în stabilirea filiaţiei. Ea a cerut Judecătoriei ieşene să constate că P.B. nu este tatăl fetiţei, iar aceasta să fie înapoiată mamei. În acţiunea sa, femeia menţiona că a avut dubii de la început cu privire la paternitatea copilului, dar a acceptat ca P.B. să-l recunoască, considerând că ar fi în interesul fetiţei.
P. B. a precizat că nu este de acord cu acţiunea promovată de mama fetiţei, dar nu a solicitat aministrarea niciunei probe. Judecătoria a dispus efectuarea unei expertize ADN, dar bărbatul nu s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală în vederea realizării acesteia. Ca urmare, magistraţii au apelat la audierea unui martor, care a precizat că bărbatul nu ar putea fi tatăl fetiţei, invocand un motiv plauzibil. În lipsa altor probe, mărturia a fost decisivă.
Judecătoria a dispus radierea numelui bărbatului de la rubrica „tată” din certificatul de naştere al fetiţei, a stabilit ca aceasta să poarte numele de familie al mamei, iar autoritatea părintească să fie exercitată exclusiv de aceasta.
Sentinţa nu este însă definitivă, întrucât P. B. a declarat apel. Acesta se află pe rolul Tribunalului, instanţa dispunând din nou efectuarea unei expertize ADN.