Vama Siret umple puşcăria din Botoşani

Ridicati la inceputul lunii februarie de procurorii anticoruptie, vamesii si politistii de frontiera din Vama Siret se muta in Penitenciarul Botosani.

Dupa aproape doua luni de audieri si confruntari, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis in judecata 66 de politisti de frontiera si vamesi in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituire/aderare/sprijinire a unui grup infractional organizat. Cap de lista este comisarul sef Aurel Anea, fostul sef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Urmeaza 61 de subordonati si patru lucratori vamali. Din acest lot, 49 de inculpati au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, in timp ce 17 vor fi judecati in libertate. Conform procedurii, odata ce dosarul ajunge in instanta, cei arestati preventiv sunt transferati in penitenciar. Cum judetul Suceava nu detine unitate de detentie, cei 49 de arestati vor ajunge in Penitenciarul Botosani. Deja, sapte dintre ei au transferati inca de saptamana trecuta in arestul Inspectoratului Judetean de Politie.

Potrivit rechizitoriului, in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 66 de politisti de frontiera si vamesi ar fi primit spaga peste 3.643.000 de lei, dar si alte bunuri. Altfel spus, pentru simpla verificare a documentelor sau pentru a facilita trecerea prin punct cu tigari, motorina sau bauturi alcoolice, ar fi bagat in buzunar aproape un milion de euro.

Printre „cotizanti” s-au numarat si sute de botosaneni care, dupa inchiderea vamii Racovat, au plecat in Ucraina prin punctul de la Siret. Banii erau primiti in pasaport, dupa care erau colectati si ascunsi in diverse locuri din incinta vamii. Pentru a trece cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea vamesului aproximativ 150 de lei, iar politistului 50 de lei. La finalul turei, banii erau pusi intr-o galeata si se facea imparteala in functie de riscul asumat si de „incasari”. Procedeul a fost „filmat” de procurorii DNA cu ajutorul unui investigator sub acoperire si cu mai multe camere web ascunse in tehnica de birou. De asemenea, vamesii Simion Coroliuc, Nicu-Cezar Schipor, Sorin Constantin Scladan si Lazar Ungureanu i-ar fi oferit lui Aurel Anea aproape 24.000 de lei pentru ca acesta sa inchida ochii la ce se intampla.

Averi impresionante gasite de procurori

Descinderile organizate de procurori pe 4 februarie au scos la iveala averi impresionante. Agentul-sef Mihai Tocila si-a ridicat o casa cu doua etaje, nu la mare distanta de vila vamesului Simion Coroliuc de 43 de ani. La randul sau, Aurel Anea, singurul ofiter implicat in acest scandal, si-a trecut in declaratia de avere doua terenuri, unul de 537 de metri patrati, cumparat in 2005, in localitatea Limanu (judetul Constanta), si celalalt de 488 de metri patrati, cumparat un an mai tarziu in localitatea suceveana Lisaura, impreuna cu o alta persoana. Anea mai detine un apartament de 81,8 metri patrati, o casa de 100 de metri patrati la Limanu si o alta casa, tot de 100 de metri patrati, detinuta in coproprietate la Lisaura. Toate cele trei locuinte sunt dobandite prin cumparare in anii 2005-2006, iar ca masini poseda un Opel din 2002. Cu ocazia perchezitiilor domiciliare anchetatorii au descoperit si sume impresionante de bani – 344.034 de lei, 129.600 de euro, 6.805 dolari si 335 de lire sterline – care au ajuns sub sechestru.

Sefii aflati dupa gratii au lucrat si in judet

Arestarile de la Siret au fost urmate de descinderi in punctele de trecere a frontierei de la Naidas (Caras-Severin) si Foeni si Moravita (Timis). Ultima actiune a avut loc la Vama Albita, iar in urma operatiunii „Spaga in vami” au fost pusi sub acuzare peste 200 de politisti de frontiera si vamesi. Atat comisarul sef Aurel Anea cat si subcomisarul Daniel Cristian Corban, fostul sef al PTF Albita, arestati in urma actiunilor organizate de procurorii anticoruptie, au lucrat pentru scurte perioade in Vama Stanca-Costesti. Primul a lucrat in perioada 1999 – 2001, iar ultimul in intervalul martie 2009 – februarie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *