Virozele respiratorii obișnuite sunt infecții cauzate de virusuri, care se stabilesc în tractul respirator superior, incluzând nasul și faringele. Sunt peste 200 de virusuri diferite care pot produce răceala comună, dar de obicei sunt rinovirusuri. Răcelile pot avea simptome ușoare ce durează câteva zile, uneori pot dura și peste o săptămână.
Infecția sinusurilor cauzează inflamația acestora, cunoscută sub numele de sinuzită acută. Această afecțiune este de obicei produsă din cauza prezenței unei bacterii, deși, mai rar, există și sinuzite virale sau chiar fungice.
De cele mai multe ori, putem dezvolta o infecție sinusală după ce simptomele inițiale au fost de viroză respiratorie. Sinuzitele pot fi acute sau cronice. Cele acute tind să se rezolve în mai puțin de o lună, cele cronice durează peste 3 luni, timp în care simptomele se acutizează periodic.
Simptomele comune celor doua patologii pot fi: congestie nazală; secreție nazală sau nas înfundat; cefalee; tuse; febră (deși la viroză pare a fi ușoară subfebrilitate); oboseală.
Simptomatologia din răceala comună este de obicei destul de severă în primele zile de la infecție, urmând apoi să se reducă spre zilele 7-10 de boală. În schimb, simptomele din sinuzită par să dureze de 2 ori mai mult, în special dacă nu se primește tratament specific.
Sinuzita acută poate produce durere la nivelul sinusurilor și senzație de presiune. Când sinusurile sunt inflamate, duc la durere ce se resimte la nivel facial, pe proiecția acestora. Sinuzita acută poate să se manifeste și cu durere la nivelul arcadei dentare superioare, dar dinții nu sunt afectați de această inflamație în general. Se poate resimți de asemenea un miros fetid sau un gust amar în gură, produse de obicei de la secreții nazale purulente care se scurg în posterior din rinofaringe.
Strănutul de obicei însoțește o răceală comună și nu o infecție sinusală. De asemenea, durerea de gât este mai frecvent o manifestare de răceală. Deși, dacă sinusurile drenează o cantitate de secreții purulente în posterior în rinofaringe, se poate simți un disconfort și la nivel faringian.
În afara tratamentului specific, prescris de medic, pentru ambele patologii, atât sinuzita acută și răceala comună, e necesară hidratare suficientă și odihnă pentru refacerea completă și rapidă.
Răceala sau sinuzita acută care durează mai mult de 2 săptămâni nu trebuie ignorată. Deși par a fi ușoare simptomele, e mai sigur să verificați cu un medic dacă e necesar alt tratament sau o cură de antibiotic.
Pentru a evita cât este posibil răceala sau sinuzita acută:
- Limitați contactul cu persoanele care par a prezenta o infecție de tract respirator superior, în special în spațiile închise.
- Spălați mâinile frecvent.
- Țineți sub control alergiile, chiar dacă asta înseamnă tratament medical sau pur și simplu evitarea factorului alergen.
Dacă suferiți de episode frecvente de sinuzită acută, discutați cu medicul pentru a evalua factorii de risc și metodele de tratament care vă sunt potrivite. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232.920 – Call Center Arcadia.