Doi soți din județul Botoșani sunt recunoscuți ca fiind printre cei mai pricepuți meșteri populari din România. Georgeta și Dumitru Silion sunt din Tocileni și sunt foarte apreciați pentru confecționarea într-un mod unicat a păpușilor.
Povestea acestor personaje (miniaturi), reprezentări din lumea satului, iau naștere în micuțul atelier denumit „Maternitatea Păpușilor”, locul unde acești meșteri își petrec majoritatea timpului, potrivit referentului de Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale, Daliana Bejan.
Doamna Georgeta spune că a moștenit respectul pentru tradițiile românești de la mama dumneaei, o femeie pricepută la toate, care aprecia frumosul și arta. La rândul ei, lucrează cu dăruire, iar confecționarea acestor păpuși îi stârnesc zilnic amintiri încă din copilărie, respectiv, munca satului de altădată; rostul câmpului și al gospodăriei. Păpușile reprezintă atât treburile gospodărești ale femeilor: cusutul, țesutul, urzitul, mielițatul, depănatul, etc.; munca câmpului: cu sapa, coasa, etc.,; reprezentări ale fierarului, tâmplarului, vânătorului, pescarului, cât și reprezentări ale personajelor din legendele românești: Baba Dochia, Dragobete, etc, potrivit Centrul Creației Botoșani.
Cei doi soți lucrează în echipă și pe etape. Domnul Dumitru începe construcția păpușii, partea ce ține de scheletul metalic, doamna Georgeta alege personajul, îi modelează din argilă fața, apoi păpușa este îmbrăcată și revine soțului pentru a pune accesoriile specifice fiecărui personaj și a le așeza în poziția naturală pe un suport de lemn, adăugându-le și alte elemente care sunt necesare: pușca vânătorului, undița pescarului, cobza cobzarului, etc.
„În acest an, chiar de Dragobete, pe 24 februarie, începând cu ora 15, vom organiza un atelier de lucru în cadrul căruia, prin prezența meșterului popular Silion Georgeta, despre care tocmai am amintit, vom face demonstrații/mărțișoare, totodată, doamna Georgeta ne va învăța cum să confecționăm un personaj, respectiv, o păpușă. Scopul acestui atelier este de a stârni curiozitatea tinerilor și cetățenilor care apreciază obiceiurile, tradițiile și cultura românească, oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre confecționarea și legendele mărțișorului. Prin acest atelier ne dorim să scoatem în evidență funcțiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc., care au fost substituite de funcțiile adiacente precum cele estetice și decorative. Totodată, scopul atelierului este de a conștientiza faptul că mărțișorul este transmis din generație în generație, de la străbuni, având obligația morală de a-l prețui, de a-l revitaliza și de a-l propulsa spre viitor. Înscrierea se va face pe adresa de e-mail: [email protected]. Locurile sunt limitate, din cauza contextului epidemiologic în care ne aflăm. Ulterior atelierului, în perioada 25 februarie – 1 martie 2022, la Botoșani se va desfășura Târgul Mărțișorului, ediția a XII-a”, precizează sursa citată.