„La copii, după transplant, parcă le-ai turnat apă la rădăcină: încep să crească”, arată medicul chirurg care l-a operat pe Alexandru, băiatul din Botoșani care a primit un rinichi de la tatăl său. Din cauza insuficienţei renale de care suferea, adolescentul de 17 ani arăta ca un copil de 10 ani. Tatăl său a venit din Germania, unde lucra, pentru a-i reda o viaţă normală fiului său. Alexandru făcea 300 de kilometri pentru fiecare şedinţă de dializă, Spitalul de Copii fiind singurul din Moldova unde putea face această procedură medicală, scrie Ziarul de Iasi.
Bărbatul care a donat zilele trecute un rinichi fiului său în vârstă de 17 ani pentru a-l salva de chinul dializei a venit din Germania, de unde lucra de mai mulţi ani, pentru a-şi ajuta copilul. Alexandru a fost diagnosticat în urmă cu patru ani cu o afecţiune urologică, iar în timp s-a agravat până la insuficienţă renală cronică, de cinci luni fiind nevoit să înceapă şedinţele de dializă. Medicii spun că este vorba despre nefropatie de reflux, care în câţiva ani a dus la pierderea funcţiei rinichilor, singura şansă a sa fiind transplantul.
Pentru că la Iaşi, la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, este singurul loc unde pot face dializă copiii, adolescentul trebuia să parcurgă o distanţă de aproape 300 de kilometri, de trei ori pe săptămână.
„În primele zile de dializă a fost foarte greu, veneam mereu obosit, aveam o stare de somnolenţă. Pe parcurs a fost mai bine, trupul s-a obişnuit. Mă bucur că nu o să mai stau în spital”, a spus Alexandru. În zilele când făcea dializă, pleca la 4.30 dimineaţa şi revenea acasă în jurul orei 14.00, fiind un drum dus-întors de cinci ore. Bogdan Nuţu are 42 de ani şi de şapte ani lucra în străinătate. Din luna august s-a întors în ţară şi a început să facă analizele pentru a vedea dacă este compatibil să poată dona.
„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos şi pot să donez, asta mă preocupa – poate îmi găseau ceva, orice, un defect, dar mi-au spus că sunt perfect sănătos. Acum, după operaţie mă simt bine, mă doare puţin operaţia, dar în rest sunt bine”, a povestit Bogdan Nuţu. Alexandru acum abia aşteaptă să se întoarcă acasă alături de tatăl său, căruia îi mulţumeşte pentru gestul său. Este atât de bucuros încât spune că în momentul de faţă nu îşi mai doreşte nimic altceva.
Copiii încep să se dezvolte normal după transplant
Medicii din Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” spun că, din cauza bolii de care suferea, Alexandru arăta mai mult ca un copil de 10 ani, având 40 de kilograme. După operaţia de transplant, specialiştii se aşteaptă să înceapă să se dezvolte corespunzător vârstei pe care o are. „Marea particularitate a transplantului la copii este că îi ajută la dezvoltarea staturo-ponderală. După transplant, parcă le-ai turnat apă la rădăcină: încep să crească. Un copil care face dializă nu se dezvoltă, nu se integrează social bine, are o mulţime de alte probleme pe lângă cele legate de transplant. Multe lucruri se vor schimba în viaţa lui. Nu va mai fi dependent de dializă, ceea ce îi oferă condiţii bune pentru a merge la şcoală, pentru a urma pe viitor o facultate”, a explicat dr. Corneliu Moroşanu, medic chirurg şi coordonatorul echipei chirurgicale. Intervenţia care a presupus recoltarea organului de la donator şi implantarea ulterioară a durat aproximativ cinci ore, iar medicii spun că deja Alexandru are o funcţie renală normală. Va mai trebui să stea internat o perioadă, în acest timp urmând să fie afle mai multe despre medicamentele imunosupresoare pe care va trebui să le ia de acum în tot restul vieţii.
Alţi 11 copii aşteaptă o şansă
Reprezentanţii spitalului spun că, atunci când un pacient are nevoie de transplant, mai întâi sunt evaluate rudele cele mai apropiate, iar dacă nu sunt compatibile, pacientul este trecut pe lista de aşteptare. Însă până la găsirea unui organ potrivit pot trece şi câţiva ani. „Prima opţiune sunt rudele de gradul I – mama sau tatăl şi din fericire pentru acest pacient tatăl nu are probleme de sănătate şi a fost cea mai bună alegere pentru un rinichi sănătos. De asemenea, este un pacient tânăr, are şansa de a se dezvolta normal pentru tot restul vieţii”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Parhon”. Ghidurile europene pentru transplant spun că este indicat ca un pacient să primească un organ transplantat în primii cinci ani de la începutul şedinţelor de dializă, pentru că ulterior apare un fenomen de îmbătrânire accelerată a pacientului. „Sunt şi pacienţi care au o şansă de transplant şi după 20 de ani, dar sunt mulţi care primesc această şansă în câteva luni de la începerea dializei”, a completat conf. dr. Ionuţ Nistor. În evidenţele Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi se află 11 copii din toată zona Moldovei care fac dializă şi care ar avea nevoie de un transplant pentru a duce o viaţă normală.