Scopul operației de cataractă este înlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial, care să restabilească nivelul vederii la aceeași valoare avută înainte de apariția cataractei. Operația de cataractă nu poate rezolva toate problemele ochiului. Pacienții trebuie să cunoască și să înțeleagă acest aspect foarte important pentru că așteptările lor să fie unele realiste.
În plus, cristalinul artificial ales poate să compenseze și dioptriile (ochelarii), de care au nevoie unii pacienți pentru corectarea vederii la distanță, preoperator – în cazul cristalinelor monofocale, cât și de aproape – în cazul cristalinelor multifocale.
După operație, pacientul va remarca îmbunătățirea vederii încă din prima zi postoperator, vedere ce va deveni din ce în ce mai bună pe măsura ce ochiul se vindecă. Rezultatul este cu atât mai spectaculos la pacienții care se operează de cataractă la ambii ochi, la un interval scurt de timp. Cu cât intervenția chirurgicală este mai tardivă și automat cataracta mai avansată, cu atât procesul de vindecare este mai lung, iar vederea din primele zile postoperator nu va fi una spectaculoasă.
Mai jos sunt descrise câteva din recomandările generale pe care le facem pacienților noștri. Sigur ele pot fi individualizate și adaptate pentru fiecare caz în parte:
- După externarea din Spitalul Arcadia, veți începe tratamentul postoperator care constă în instilarea unor picături doar în ochiul operat conform rețetei și instrucțiunilor primite la externare. Frecvența și durata tratamentului pot varia în funcție de complexitatea cazului. Picăturile se pun la distanță de 5-10 minute una de alta, pentru a avea timp să acționeze corespunzător. Ele se pun doar pe parcursul zilei, nu și noaptea, la intervale egale. Tratamentul va dura 1 lună.
- Evitați să dormiți pe partea ochiului operat și purtați un pansament steril, în ziua intervenției și noaptea următoare; dormiți cu fața în sus sau pe partea ochiului neoperat.
- Secrețiile care se adună se șterg cu comprese sterile și cu ser fiziologic sau cu apă fiartă și răcită.
- Evitați cititul și privitul excesiv la televizor/calculator în prima săptămână postoperatorie.
- Evitați eforturile fizice mari (ridicarea de greutăți, aplecări), tusea și strănutul puternic și nu apăsați pe ochiul operat.
- Este interzis frecatul ochilor.
- Menționăm că pe parcursul vindecării operației este normal să simțiți o senzație de corp străin sub pleoapa superioară (este locul unde s-au făcut inciziile), de ochi uscat sau lăcrimare abundentă. Acestea se datorează procesului normal de vindecare al plăgii operatorii.
- Reveniți la control conform programării sau mai repede, dacă durerea este severă sau vederea scade.
- În cazul în care veți avea nevoie de ochelari, este recomandat ca aceștia să fie prescriși după minimum 4 săptămâni de la operație (atunci refracția se stabilizează).
În concluzie, prezentarea timpurie la medicul specialist și diagnosticarea precoce a patologiilor oculare determină cât de bine veți vedea după operația de cataractă. Acest tip de intervenție se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia, într-o sală specială, dedicată chirurgiei oftalmologice. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232.920 – Call Center Arcadia.