Guvernul face o bucurie multor români și renunță la o taxă care îi făcea nefericiți pe mulți. Mai exact, se scoate așa-numita taxă pe cazan. Şi se dă liber la băutură. Dispar accizele pentru primii 50 de litri de ţuică produşi în gospodărie. Până acum, micii producători care îşi şi declarau producţia plăteau pentru această cantitate jumătate din acciza prevăzută în codul fiscal. Vestea a fost primită cu mare bucurie. Şi cu paharul sus.
Gică Mezeniuc din localitatea Rădeni, judeţul Botoșani, produce anual minimum 40 de litri de ţuică, cu fructe din propria livadă. Până acum pentru primii 50 de ţuică trebuia să plătească jumătate din acciză, adică 1,9 lei pe litru. De anul acesta pentru primii 50 de litri nu mai trebuie însă să plătească nimic, pentru că legea s-a modificat.
„Această măsură este foarte bună, pentru că nu mai plătim și noi accizele. La noi la țară e greu și de muncă și de bani, și de fructe. Oamenii au plecat toți și suntem mulțumiți de treaba asta. La noi la 10 case una avea oleacă de fructe făcea, 9 nu făceau că nu avea de unde”, spune Gică Mezenciuc.
O ţuică este bună dacă e limpede ca lacrima, spun producătorii.
„Trebuie să iasă la 50 de grade, să iasă limpede ca lacrima, nu trebuie grăbit cazanul, nu trebuie afumat, să iasă o țuică bună. Să facă mărgele. Cea mai bună e de prune”, mai spune gospodarul.
Vestea că nu se mai plătesc accize pentru primii 50 de litri de ţuică îi bucură şi pe ceilaţi consăteni.
România este cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană tocmai datorită interesului românilor pentru ţuică. Aşa se explică şi de ce dintre toate fructele produse la noi în ţară prunele se vând cel mai bine.
Sunt scutiţi de accize, în limita a 50 de litri, doar cei care produc alcool din fructe pentru propriul consum, nu şi pentru vânzare, potrivit antena3.