Cifrele oficiale arată că în judeţul Botoşani se trăieşte aproape ca în evul mediu. Cel puţin din punct de vedere al utilităţilor de care beneficiază populaţia. Mai bine de jumătate dintre botoşăneni nu beneficiază de canalizare şi doar 10% au parte de conexiune la reţeaua de gaze naturale. Judeţul Botoşani are o populaţie de aproximativ 400.000 de locuitori, dintre care majoritatea locuiesc în mediul rural, scrie Adevarul. Deşi situaţia economică a judeţului s-a îmbunătăţit, parţial, datorită investiţiilor cu fonduri europene dar şi a antreprenoriatului în domeniul agricol, din punct de vedere al infrastructurii şi al utilităţilor zone întregi din judeţul Botoşani se află aproape în evul mediu. Cel puţin asta reiese din datele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Conform statisticilor mai bine de jumătate din populaţia judeţului nu beneficiază de canalizare şi apă potabilă. Majoritatea locuitorilor de la ţară încă au toaletele în fundul curţii şi folosesc apa de la fântână pentru treburile casnice sau consum.
În judeţul Botoşani 65% din populaţie nu beneficiază de apă curentă şi canalizare. Mai mult decât atât, dintre cei care au parte de aceste beneficii ale civilizaţiei, banale în ţările Uniunii Europene, majoritatea se află în municipii, oraşe sau în zonele din apropierea acestora.
Majoritatea oamenilor de la ţară continuă să folosească apa de la fântână sau privata din spatele casei. Cel puţin asta arată procentele prezentate de Attila Cseke, Ministrul Dezvoltării, prezent într-o vizită la Botoşani, acum aproximativ o săptămână.
„În judeţul Botoşani, 65% din populaţie nu este deservită de apă şi canalizare”, a precizat ministrul.
Această realitate este confirmată şi de Nova Apaserv, operatorul de apă şi canalizare al judeţului, unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean. Conform datelor oferite de Nova Apaserv gradul de conectare al populaţiei la apă potabilă este de 56% iar de conectare la reţeaua de canalizare de numai 45%. Cea mai vitregită zonă a judeţului este cea de nord-est. Dar sunt şi destule localităţi, chiar la distanţe de 15-20 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ care nu au apă şi canalizare.
„Eu nu am în casă. De unde! Tot de la fântână. Cărăm cu găleata. Baia la lighean.”, spune un bătrân din satul Mănăstireni, comuna Unţeni.
Dintre botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate, o parte au reuşit să-şi facă băi în interiorul locuinţelor, racordate însă la fântâni. De canalizare nici nu poate fi vorba. În cel mai bun caz, au băi în casă, dar cu fosă în curte.
„Cine o mai apucat să plece la muncă în Germania, Anglia, Italia, mai are wc-ul în casă, cu fosă în spate. Cine nu, tot acolo după în fundul curţii. Ce să facem?”, precizează un alt sătean, din Mănăstireni.
Cei mai revoltaţi sunt cei care au investit în case, dar nu au utilităţi.
„Munceşti, aduni bani numai cum tu ştii. Faci o căsuţă la copii şi când colo nu-i canalizare, nu-i nimic”, precizează un alt sătean.
Reprezentanţii Nova Apaserv spun însă că se fac investiţii pentru racordarea unui număr cât mai mare de locuitori la apă şi canal. În zona Darabaniului se anunţă investiţii prin POIM În valoare de 23 de milioane de euro. Totodată Primăriile pot accesa fonduri prin programul „Anghel Saligny”. Cu toate acestea sunt primari care se plâng că deşi au investit în reţele de apă şi canalizare, nu au cui să le predea. Adică, spun aceştia niciun operator nu este dispus să preia aceste reţele. Este vorba, printre altele despre cazul Prăjeniului sau Copălăului.
Situaţia pe alimentarea cu gaz este mai dezastruoasă. Conform datelor oferite de Ministrul Dezvoltării aproximativ 90% din populaţia judeţului Botoşani nu beneficiază de racord la reţeaua de gaz. Aducţiunile cu gaz nici măcar nu au ajuns în multe zone din judeţul Botoşani.
Orasul Bucecea nu are nici statie de epurare de 30 de ani, canalizarea este numai la blocuri. Canalizarea deverseaza direct in raul Siret. Toti se fac ca nu cunosc situatia in frunte cu Garda de Mediu.