Primăria municipiului Botoșani va cumpăra Casa Ankele din Centrul Istoric, după ce consilierii municipali și-au dat acordul, joi, în cadrul unei ședințe. Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat că după evaluare și în urma negocierii cu proprietarii s-a ajuns la o sumă de 400.000 euro. Spațiul are 583 mp teren și tot atât suprafață construită la sol.
„Considerăm că am avut o negociere foarte bună pentru a nu pune presiune pe bugetul local. Plătim în trei rate anuale. Includem acest obiectiv în lista de investiții de viitor în Programul Operațional Regional pentru a o reabilita. Nu vreau să spun astăzi ce destinație îi vom da sau intenționez să îi dăm acestui imobil pentru că mai stăm nouă ani de zile, dar am spus că vom consulta cetățenii și vedem care este cea mai bună destinație”, a declarat primarul Cosmin Andrei, care a subliniat că
Raportul de expertiză tehnică încadrează Casa Ankele în clasa seismică de ordin II, ceea ce înseamnă că imobilul presupune o reabilitare, iar expertiza financiară a dat o valoare de piață de 517.000 euro.
Cătălin Flutur: Municipalitatea are nevoie de acea clădire
Cătălina Lupașcu: Tot „cadoul” pe care ni l-ați prezentat astăzi este o bătaie de joc:
Casa Ankele, construită în anul 1836, este una dintre casele reprezentative pentru Centrul Istoric al municipiului Botosani. Carol Ankele, unul dintre cei mai bogati negustori armeni din Botosani în perioada interbelică, a avut aici un magazin universal de masini agricole si un atelier mecanic. Magazinul era cel mai mare din oras si avea la vânzare mărfuri de fabricatie germană dintre cele mai variate: masini agricole si industriale, automobile, piane, patefoane si arme. Casa Ankele prezintă un real interes din punct de vedere arhitectural deoarece este realizată într-un stil de natură romantică si este caracterizat printr-o subliniere a volumelor si a coronamentului care delimitează acoperisul si care sugerează ziduri de protectie.
Clădirea este dispusă pe două nivele si are formă cubică. Construită pe colt, Casa Ankele este vizibilă de ambele căi pietonale ale Centrului Vechi. Caseta clădirii are o bază octogonală regulată, suprapusă peste o alta cu colturile „rotunjite” sustinând o cupolă, urmărind arhitectonic turla unei biserici. Caseta acoperisului este învelită în tablă groasă cu ornamente din fier grele, nemtesti si are pe frontspiciu un grup statuar ce întruchipează doi îngeri care tin în mână un disc cu blazonul familiei Ankele.
La baza acestei cupole este gravat numele proprietarului, C. Ankele. Etajul are camerele cu vederea la stradă si sunt asezate simetric la cele două fatade, cu câte opt ferestre pe fiecare latură a clădirii, iar la patru dintre acestea find construit câte un balcon de zidărie. Camera de pe colt este un sacnasiu cu baza în arc de cerc si cu ferestre largi. Ferestrele au pilastri mărginiti la exterior de ancadramente (acest tip de ornamente este unic în Botosani).
Este o cladire foarte deteriorata cu niste beciuri dedesubt care pun mari probleme de consolidare. Lucrarile de consolidare si restaurare vor fi foarte scumpe de sute de mii de euro si poate mai mult. In final se va depasi pretul Casei Moscovici care este mai mare ca suprafata si de calitate arhitectonica superioara. PPentru impozitele pplatite de botosaneni in aceasta perioada de criza primaria si-a mai luat o sarcina foarte grea pe langa teatru s.a.