Hilişeu-Horia, o comună din nordul judeţului Botoşani, este dată ca exemplu, în întreaga Uniune Europeană. Comuna a fost inclusă într-o broşură dedicată satelor inteligente, fiind apreciat modul fulminant în care comunitatea a reuşit să se dezvolte, în ultimii zece ani, cu fonduri europene.
Majoritatea localnicilor din cele cinci sate ale comunei Hilişeu Horia, de la graniţa de nord a României cu Ucraina, au trăit, până de curând, în sărăcie lucie, la periferia lumii civilizate, supravieţuind din agricultură şi creşterea animalelor. Inundaţiilor, seceta, lipsa infrastructurii şi a locurilor de muncă transformaseră comuna într-unul din polii sărăciei de la marginea Uniunii Europene. În ultimii zece ani, însă, comuna botoşăneană a reuşit să-şi schimbe destinul într-un mod fabulos. De la o adunătură de comunităţi sărace, Hilişeu Horia a devenit, cu ajutorul numeroaselor proiecte pentru dezvoltare, mai ales pe fonduri europene, una dintre comunităţile rurale date ca exemplu la nivelul Uniunii Europene, alături de Ciugud sau comunităţi rurale din ţări occidentale.
Povestea de succes a comunei Hilişeu Horia a fost inclusă într-o broşură oficială a comunităţii europene dedicată satelor inteligente din Europa, cu o rată spectaculoasă de dezvoltare, parte a proiectului pilot „Smart Eco Villages”, iniţiat de Parlamentul European şi finanţat de Comisia Europeană.
„Satele inteligente sunt comunităţi din zonele rurale care utilizează soluţii inovatoare pentru a-şi îmbunătăţi rezistenţa, valorificând punctele forte şi oportunităţile locale”, se arată în materialul prezentat de Uniunea Europeană. Comuna Hilişeu Horia a fost inclusă în prezentare pentru investiţiile sale de aproape 12 milioane de euro, din ultimii ani, pentru îmbunătăţirea vieţii localnicilor, dar şi pentru modernizarea satelor.
În comuna Hilişeu Horia, locurile de muncă erau aproape inexistente, iar o parte a localnicilor nu aveau nici măcar 10 clase necesare urmării unor cursuri de calificare. Mulţi săteni trăiau fără facilităţile lumii moderne, aproape ca în urmă cu un secol. Unul dintre cele mai importante proiecte cu finanţare europeană este cel de combatere a sărăciei prin Programul Operaţional Capital European. Autorităţile locale au reuşit să atragă 3.6 milioane de euro numai pe acest proiect.
Cu ajutorul acestor bani, sute de localnici au fost trimişi să continue şcoala, au urmat cursuri de calificare autorizate în meserii cerute de agenţii economici din zonă. Pentru a se angaja mai uşor, la Hilişeu a fost organizată o bursă a locurilor de muncă. Majoritatea covârşitoare a celor care au urmat cursuri de calificare s-au angajat reuşind să aducă un venit acasă. „Ideea a fost să-i ajutăm să se descurce singuri, să aibă un venit, o viaţă normală”, a precizat Ioan Butnaru, edilul din Hilişeu.
În plus, sute de elevi din familii nevoiaşe, în pericol de abandon şcolar beneficiază de un after-school, unde sunt ajutaţi la teme, primesc o masă de prânz şi beneficiază de consiliere psihologică. În cadrul aceluiaşi proiect, casele celor mai nevoiaşi săteni au fost reabilitate, dotate cu bucătării şi toalete în interior, dar şi cu panouri fotovoltaice. Nu în ultimul rând, zeci de săteni au fost ajutaţi să-şi deschidă afaceri locale. Este vorba despre 12 firme, de la micro-ferme la unităţi de alimentaţie publică. Prin alt proiect de 4.3 milioane de euro au fost asfaltate toate drumurile din comună, aproximativ 22 de kilometri. În prezent, în comună se lucrează la canalizări şi aducţiuni de apă.
Sursa: Adevarul.ro
Aceasta este tragedia tarii noastre. Se investesc mari fonduri europene. Dar nu toti cunosc o imbunatatire in viata lor. Profita de fonduri patronii de firme de constructii, patronii de firma de consultanta cu mari pile politice, patronii firmelor de proiectare cu relatii politice, primarii care sunt si ei rasplatiti de constructor, proiectant si chiar de diriginte. Muncitorii care lucreaza efectiv, proiectantii care deseneaza si calculeaza efectiv, dirigintii de santier care supravegheaza primesc salarii la limita subzistentei. Calitatea lucrarilor realizate lasa de dorit. Oamenii pleaca in continuare in strainatate din Hiliseu si din alte comune.