Rețeaua școlară din județul Botoșani va fi reorganizată substanțial în anul școlar viitor. Astfel, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a decis să renunțe la învățământul simultan din mai multe școli din județ, dar și la clasele cu elevi foarte puțini.
Schimbările vizează școlile din Zoițani, comuna Adășeni, din Șoldănești, comuna Blândești, Cotu Miculinți -comuna Coțușca, Schit Orășeni, dar și școli din alte localități.
De exemplu, la Șoldănești-Blândești, dintr-o clasă de 19 elevi vor fucționa două clase, la Cotu Miculinți, unde sunt 15 elevi, va rămâne o singură clasă pentru cei mai mici, iar restul copiilor vor fi mutați într-o altă școală apropiată.
”Este o practică să se lucreze cu colective foarte mici de elevi și cu toate acestea rezultatele școlare ale acestora să nu fie unele care să merite efortul financiar al UAT- ului respectiv și al Ministerului Educației. Există, de asemenea, clase cu șapte copii, cu opt copii, care nu pot să funcționeze în modul acesta. De asemenea, la fel de îngrijorător și trist a fost că am găsit în sistem 19 clase de gimnaziu simultan, iar la gimnaziu gândiți-vă câte obiecte sunt și cât de greu le este copiilor să facă față evaluărilor naționale și să continue învățământul liceal sau măcar profesional. Din aceste 19 clase vor rămâne patru care sunt în lichidare iar celelate relocate, astfel încât elevii să învețe și clasele să funcționeze în clase de sine stătătoare”, a declarat Ada Macovei, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean.
Aceasta a cerut primarilor din județ să facă o recenzare corectă a populației școlare, astfel încât banii să fie investiți în școlile mari, de centru, și nu în cele mici.
”Eu știu că eforturile primarilor au fost mari în ultima perioadă și că s-a investit în unități de învățământ mici. Este foarte bine că s-a făcut lucrul acesta, dacă privim din prisma comunității locale de acolo, dar este greșit dacă ne referim la faptul că nu s-a făcut o recenzare corectă a populație școlare, astfel încât să vedem dacă miliardele cheltuite vor fi sustenabile în timp. Există în aceste moment comune cu efectiv de sub 150 elevi total comună și acolo cred că trebuie investit în școala de centru, care să fie dotată, reabilitată la standarde și unde calitatra învătământului să crească”, a mai spus Ada Macovei.
Un viitor mai bun prin educatie … scrie pe sloganul inspectoratului ..dar de fapt e contrariul …