Ministrul Educaţiei a reacţionat după ce Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut ca școala să se desfăşoare online în săptămâna 10-14 ianuarie. Sorin Cîmpeanu anunţă că nu există bază legală de trecere a școlilor în sistem online. Ministrul Educaţiei a făcut această declaraţie după ce Federaţia Părinţilor a cerut ca în săptămâna 10-14 ianuarie cursurile să se desfăşoare online.
Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se întorc luni la cursuri după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal au început cursurile cu o săptămână mai devreme, în data de 3 ianuarie.
Primul semestru se va încheia pe 14 ianuarie şi semestrul al doilea va începe pe 17 ianuarie. Următoarea vacanţă – cea de primăvară (Paşte) – va fi de vineri, 15 aprilie – până duminică, 1 mai.
Federaţia Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut ca elevii să facă școală online în săptămâna în care se încheie mediile de pe primul semestru, “încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică”.
„Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătății care spune că școlile nu trebuie închise. Din perspectiva educației, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie urmează să se încheie situația școlară, pentru semestrul 1. Din perspectivă legală, cei care au făcut această solicitare către Ministerul Educației dovedesc o gravă necunoaștere a legislației, deoarece Ordonanța de urgență 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor. Așa încât ministerul Educației se va consulta în continuare cu ministerul Sănătății și voi lua decizii doar dacă ministerul Sănătății decide acest lucru,”, a spus ministrul Educației la B1 Tv.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, că dacă vor fi cazuri multe de COVID, dar puţini pacienţi ajung în spitale, atunci nu este motiv de întrerupere a activităţii şcolare. În cazul în care numărul mare de români diagnosticaţi va duce la blocarea unităţilor medicale, atunci se poate lua măsura închiderii temporare a şcolilor.
Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.
De de altă parte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că el susţine menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, dar nu cu orice preţ.
„Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a mai spus Alexandru Rafila
În prezent, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede ca în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
În localitățile în care incidența de infectare cu Covid-19 depășește 3 la mia de locuitori, modul de funcționare al școlilor este dependent de rata de vaccinare a personalului: pentru prezență fizică, minim 60% din personal trebuie să fie vaccinat, potrivit RomaniaTV