Unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Botoșani, Complexul monahal de la Coşula, s-a extins din acest an, cu un nou corp de clădire. Este vorba despre un corp de chilii, ridicat pe trei nivele, cu bucătărie, sală de mese și camere atât pentru călugări, cât și pentru pelerini. La parter a fost amenajat şi un paraclis, acolo unde vor fi oficiate slujbele pe timpul iernii. După mai bine de un an, investiția a fost finalizată și predată beneficiarului cu doar câteva zile înainte de Crăciun, în prezența conducerii Consiliului Județean și a reprezentanților administrației locale din comuna Coșula.
Spațiul de cazare completează ansamblul ecumenic de pe malul stâng al râului Miletin. Aici pelerinii vin să se roage și să admire una dintre cele mai frumoase și încărcate de istorie lăcașuri de cult din județul Botoșani, reabilitat, recent, cu fonduri europene, grație unui proiect în valoare de 15 milioane de lei, implementat de Consiliul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu Mănăstirea Coșula.
Cu o istorie de aproape 500 de ani, Complexul Monahal Coșula este recunoscut pentru picturile originale descoperite în biserica Sfântul Nicolae, zugrăvite de meșterii medievali în legendarul „galben de Coşula“, similar albastrului de Voroneț.
Și tot la Coșula a fost finalizat și s-a făcut recepția pentru un alt obiectiv de interes pentru comunitatea locală: Căminul cultural, construit tot cu fonduri de la Compania Națională de Investiții. Proiectul, în valoare de 5,7 milioane de lei, a inclus și achiziționarea de instrumente muzicale și costume naționale pentru cele două formații locale: “Bujorelul” și “Pădureanca”.