Iulian Rotariu este pompierul din Botoșani care doboară recorduri mondiale în maratoane extreme pentru a susţine terapiile copiilor cu autism. A început să alerge în urmă cu 13 ani, când fiul său a fost operat pentru o malformaţie gravă la inimă. În timpul intervenţiei chirurgicale a simţit că doar alergând, inima fiului său va reuşi „sa ţină pasul” cu inima lui.
David a supravieţuit şi are 16 ani acum. Pentru Iulian Rotariu, salvarea copilului său a fost o minune şi un semn că din acel moment „divinitatea a rânduit” ca el să alerge si pentru salvarea altor copii bolnavi.
Iulian Rotariu are patru titluri mondiale şi un record mondial atins în competiţii extreme, în care şi-a depăşit limitele de supravieţuire.
Iulian Rotariu, eroul copiilor cu autism
Un tată îşi îmbrăţişează baiatul, cu toată forţa braţelor şi a inimii. O îmbrăţisare din care si unul, şi celălalt îşi iau putere. Tatăl să alerge în maratoane extreme pentru copiii cu autism. Fiul să rămână sănătos după o operaţie dificilă pe cord. În gestul lor, încă se mai strecoară perfid frica zilei în care au fost la un pas să se piardă unul pe celălalt.
Din disperarea acelui moment s-a născut şi povestea maratonistului Iulian Rotariu. Un pompier din Botoşani, care alergase până atunci doar împotriva focului, în misiuni de salvare.
Până când, fiul său David, diagnosticat cu o malformaţie gravă la inimă, a fost operat, ca să rămână în viaţă. Avea doar trei ani atunci, iar la poarta spitalului, tatăl… implora o minune.
Iar David a supravieţuit. Are 16 ani acum şi puţine amintiri despre acel moment. Crede însă că efortul şi rugăciunile tatalui i-au ajutat pe medici să-l salveze atunci… de mână cu Dumnezeu.
Salvarea fiului sau a fost pentru Iulian Rotariu un semn că poate chiar divinitatea a rânduit ca, din acel moment, el să alerge şi pentru viaţa altor copii bolnavi.
Iulian Rotariu şi-a depăşit limitele pentru viaţa copiilor bolnavi
Pima provocare – un maraton între Bucureşti şi Sofia, în care a susţinut cauza copiilor cu autism. A acceptat fără să ezite propunerea unei asociaţii din Botoşani.
De câţiva ani, fiecare maraton e darul lui pentru copiii cu autism din Botoşani.
După o competiţie, se adună între 500 şi 1.000 de euro
Puţin dacă ne gândim că fiecare copil cu autism are nevoie de cel puţin 3-4 ore de terapie zilnică. Iar Asociaţia din Botoşani de ajutor pentru a-şi extinde activitatea.
Iulian Rotariu este acum parte din familia acestor copii. Iar ei îi intorc iubirea. Atât de mult îi motivează prietenia lui, încât au vrut să simtă cum este să alergi la un maraton alături de un campion.
Pentru copiii cu autism, Iulian Rotariu a alergat în Antartica, într-o competiţie, la limita supravieţuirii
Iulian Rotariu a alergat 8 curse extreme, alături de cei mai puternici ultramaratonişti din lume şi are deja 4 titluri mondiale câstigate în Vietnam, Mozambic, Australia şi Bolivia.
La ultimul maraton, a traversat zonele cele mai aride ale Pământului şi a stabilit un nou record mondial – 220 de kilometri în 23 de ore.
Dupa David, în familia lui Iulian Rotariu s-a nascut Maria. Are 13 ani acum şi îşi doreşte ca într-o zi să poată alerga împreuna cu tatăl ei.
Sursa: antena 3