Mamele copiilor care au beneficiat de serviciile unei grădiniţe sociale, vor să dea înapoi o parte din binele primit. De trei ani, fac şi vând decoraţiuni de Crăciun. Banii obţinuţi sunt oferiţi grădiniţei, tocmai pentru a continua misiunea umanitară şi să ajute şi alte familii nevoiaşe.
„Il Girotondo„ este o grădiniţă socială, din municipiul Botoşani, care oferă sprijin mai ales copiilor din familiile nevoiaşe. În plus, are şi un compartiment specializat în terapie, gratuită, pentru micuţii cu dizabilităţi, proveniţi tot din familii care nu-şi permit financiar tratamentul. Grădiniţa şi toate serviciile gratuite oferite copiilor, inclusiv masă caldă, este finanţată din donaţii provenite mai ales din Italia dar şi la oameni de afaceri locali.
De aproximativ trei ani, cinci mame ale copiilor care au beneficiat fie de terapie, fie de un loc la grădiniţă, s-au gândit să întoarcă binele primit. Având în vedere că pandemia a pus probleme financiare grădiniţei, numărul donaţiilor fiind mai redus, acestea au început să confecţioneze şi să vândă ornamente de sărbători. Banii obţinuţi sunt donaţi grădiniţei tocmai pentru a putea rezista şi ajutat în continuare şi alţi copii din familii nevoiaşe. ”Este o modalitate de a întoarce binele primit.”, a precizat Andreea, una dintre mamele implicate.
„Dăruieşte un zâmbet„, o răsplată a binelui făcut
Roxana Vârlan este o botoşăneancă care de trei ani îşi aduce copilul la terapie gratuită în cadrul grădiniţei „Il Girotondo”, coordonată de asociaţia cu acelaşi nume. La scurt timp după ce a început şedinţele de terapie, botoşăneanca s-a gândit că ar fi potrivit şi onorabil să găsească o metodă de a întoarce cumva binele făcut ei şi copilului de asociaţie. Şi asta în condiţiile în care orele de terapie, pentru copii cu dizabilităţi, sunt foarte scumpe.
„Eu sunt mamă de copil special. Băieţelul meu beneficiază de terapie aici, de trei ani. Când am văzut că este un mic atelier la grădiniţă, atunci m-am gândit că pot să dăruiesc şi eu ceva unităţii. Aşa gândesc eu că este ceva normal”, spune Roxana Vârlan. Aşa s-a născut proiectul „Dăruieşte un zâmbet”. Roxana Vârlan a strâns încă patru mame, ai căror copii beneficiau de serviciile grădiniţei şi s-a gândit să facă ornamente şi tot felul de decoraţiuni pentru sărbători. În special de Crăciun dar şi de 8 martie sau Paşte. Toate ornamentele urmau să fie vândute iar banii donaţi grădiniţei, ca un sprijin financiar. Şi asta în condiţiile în care fondurile din donaţii au scăzut drastic, din cauza pandemiei.
„Din cauza pandemiei, din păcate bugetul asociaţiei Girotondo din Botoşani a avut mult de suferit. Campania de strângere de fonduri „Dăruieşte un zâmbet”. a luat naştere la iniţiativa unei mămici, care a venit la noi cu nişte idei, pentru a putea suplimenta veniturile. Toate mămicile voluntare sunt cu contract de voluntariat, în baza legii voluntariatului. Este un sprijin reciproc, să putem ajuta cât mai mult”, spune Daniela Honciuc, asistent social în cadrul asociaţiei.
Sute de decoraţiuni confecţionate
Cele cinci mame lucrează voluntar, câteva ore, zilnic. Vin în micul atelier din cadrul grădiniţei şi sub îndrumarea maicilor catolice din Italia care administrează aşezământul, se apucă de treabă. Deşi sunt doar cinci persoane, reuşesc să confecţioneze sute de ornamente spectaculoase, multe dintre acestea împletite cu măiestrie. Au treabă aproape tot anul.
De Crăciun, de Paşte, de 8 martie. Acum au de onorat numeroase comenzi pentru Crăciun, devenind cunoscute mai ales după ce au avut, înainte de pandemie, un stand într-un hipermarket.
„Noi venim în fiecare zi. Facem o mică şedinţă de cafea în care fiecare decide ce face, ne spunem ideile, apoi trecem la treabă. Din banii pe care-i strângem, o parte îi punem pentru materiale, ca să putem merge mai departe, şi restul bănuţilor îi oferim grădiniţei pentru a fi reinvestiţi. Fiecare îşi aduce contribuţia. Nu trebuie să ştii mare lucru, învăţăm împreună, important este să vrei. Până să fie pandemia am vândut într-un hipermarket, am avut un stand”, spune Roxana Vârlan.
Printre cele cinci mame dibace se află şi o botoşăneancă a cărui copil a terminat deja grădiniţa la Il Girotondo. Dar în semn de recunoştinţă pentru ajutorul primit, femeia vine voluntar şi munceşte zilnic pentru a face decoraţiuni şi a ajuta financiar grădiniţa. „Acum copiii mei sunt la şcoală. Vin fiindcă îmi face plăcere. Dacă financiar nu-mi permit să ajut grădiniţa, măcar pot munci şi pot să-mi aduc aportul. Aici am învăţat să facem bine, să oferim, pentru că şi ele la rândul lor ne-au oferit”, mărturiseşte Andreea. Fiindcă decoraţiunile sunt frumoase dar şi bine promovate pe reţelele sociale, mămicile voluntare nu duc lipsă de comenzi. Reuşesc să adune în jur de 3000 de lei, numai de Crăciun, din vânzarea decoraţiunilor. „Oricât de puţin este un pas înainte”, spune Roxana Vârlan.
Sursa: adevarul