Comunicat ISU: Sfaturi pentru un Paşte fără incendii

În fiecare an, de Paşte, lumânările aprinse lăsate nesupravegheate lângă materialele combustibile au incendiat, cel puţin o locuinţă, în judeţul Botoşani. Jocul copiilor cu focul, jarul căzut din sobă, coşurile de fum necurăţate de funingine, dar şi acţiunea intenţionată sunt alte cauze care au generat, în ultimii doi ani, de Paşte, 14 incendii. Pagubele se ridică la 50.000 de lei. Pompierii au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de peste 600.000 lei.           Pentru ca Sărbătoarea Paştelui să nu fie umbrită de tragedii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă botoşănenilor să respecte, acasă, la locul de muncă, dar şi în lăcaşele de cult, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă.            Totodată, în Noaptea de Înviere, angajaţii I.S.U. Botoşani vor executa, la lăcaşele de cult, acţiuni de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioşi, dar şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.  Misiunea din Noaptea de Înviere încheie campania de prevenire a incendiilor derulată  la bisericile, mănăstirile şi unităţile de turism din judeţ, demarată la începutul lunii aprilie.
Scopul a fost de înlăturare a cauzelor potenţial generatoare de incendiu, precum şi de instruire a personalului pentru intervenţia în cazul producerii unor astfel de evenimente.
Au fost verificate 45 lăcaşe de cult (biserici şi mănăstiri) şi 12 unităţi de turism, fiind aplicate 21 de avertismente şi 2 amenzi în valoare de 1.000 lei. Cele mai frecvente nereguli se referă la neverificarea periodică a stingătoarelor din dotare sau a instalaţiilor paratrăsnet, exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, dotarea incompletă a panourilor de incendiu cu accesoriile p.s.i specifice (găleţi, lopeţi, târnacoape, căngi), neîntocmirea şi neafişarea planului de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare de orientare, astfel încât traseul acestora să poată fi recunoscut cu uşurinţă de către utilizatori.
Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în lăcaşele de cult un număr foarte mare de enoriaşi, motiv pentru care pompierii recomandă preoţilor să asigure şi să vegheze la respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. Astfel, accesul în biserici şi mănăstiri se va face cu respectarea capacităţii de ocupare a acestora, în scopul evitării producerii unor evenimente nedorite şi pentru a asigura evacuarea credincişilor în condiţii optime.
De asemenea, pe durata serviciului religios, uşile se vor menţine în permanenţă deschise, cu sisteme sigure de blocare. Lumânările aprinse vor fi supravegheate şi ţinute la distanţă faţă de persoanele din jur, mobilier, decoruri sau alte materiale inflamabile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă. 
La întoarcerea de la biserică acasă, credincioşii nu vor lăsa lumânările şi candelele aprinse în apropierea obiectelor sau materialelor combustibile, iar înainte de culcare le vor stinge.
Gospodinele vor supraveghea mijloacele de preparare a hranei atât timp cât ele vor fi în funcţiune. O atenţie deosebită trebuie acordată supravegherii copiilor, acasă şi la biserică.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a dispus pentru perioada Sărbătorilor Pascale măsuri de creştere a operativităţii în domeniul prevenirii şi intervenţiei în caz de urgenţă prin suplimentarea persoanelor din serviciul operativ şi în mod deosebit în domeniul prevenirii.
Zilnic vor executa serviciul operativ aproximativ 100 cadre, cu 40 autospeciale şi utilaje intervenţie, precum şi autoturisme.
Aceste măsuri au fost dispuse pentru a asigura climatul de siguranţă şi linişte pentru concetăţenii judeţului cărora pompierii le urează sărbători fericite cu linişte, lumină în suflet şi bucurie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *