Moaştele Sfântului Gheorghe vor fi aduse, şi în acest an, la Botoşani

moaste Sfantul Gheorghe
moaste Sfantul Gheorghe

Biserica „ Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani va primi, şi în 2011, moaştele Sfântului Gheorghe. Cu prilejul hramului bisericii, dar şi a Zilelor municipiului, moaştele vor fi aduse de la Biserica din  Feredeni- Protopopiatul Hârlău, aflat în administrarea Arhiepiscopiei Iaşilor. Moaştele Sf. Gheorghe se află la această biserică de aproximativ 250 de ani. Moaştele au fost dăruite în anul 1748 de către Patriarhul Alexandriei , Matei Psaltul lui Andrei Ruset care în acea perioadă era  capuchehaia (reprezentantul ) Moldovei la Constantinopol , în semn de recunoştinţă pentru că l-ar fi ajutat să dobândească scaunul Patriarhal, în perioada în care domnitorul Moldovei în acea perioadă era Constantin Mavrocordat.

Până să ajungă la Feredeni, moaştele au fost păstrate de familia lui Andrei Ruset. Una dintre nepoatele  sale- Măriuţa Milu s-a căsătorit cu un boier de vază, Iordache Krupenschi şi au ctitorit biserica din Feredeni pe care au înzestrat-o cu moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

În acest an, oficierea Slujbei de „Sfântul Gheorghe” va fi făcută pe 25 aprilie, de către un sobor de preoţi în frunte cu Î.P.S. Teofan , Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După ceremonia oficierii slujbei, va avea loc acordarea distincţiei de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani  , Î.P.S. Teofan  de către Primarul Municipiului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *