Comoara din Centrul Istoric al municipiului Botoșani, respectiv labirintul întortocheat de hrube, beciuri şi culoare sumbre, este scanată de o firmă din Iași. Potrivit directorului Direcției de Cultură Botoșani, Dănuț huțu, rețeaua vastă de tuneluri datează de aproximativ 400 de ani. Catacombele de sub Centrul Vechi ar putea fi dispuse unele sub altele, pe trei niveluri, până la o adâncime de aproape 20 de metri, sub Piața 1 Decembrie.
Este pentru prima oară când autoritățile din Botoșani reușesc să scaneze toată această comoară a Botoșaniului, după ce au semnat un contract, în urmă cu câteva săptămâni, cu firma Realitis SRL din Iași. Angajatii companiei au început deja cu beciurile și tunelurile de sub casa Ankele. Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu, de cooperare transfrontalieră cu Ucraina, finanțat de Uniunea Europeană.
Lucrările ar urma să fie finalizate în următoarele opt luni. La sfârșit, va trebui să ofere o reprezentare tridimensională a întregii rețele de tuneluri, dar si a clădirilor de deasupra. Odată făcută harta, reprezentantii Primăriei municipiului reședință de județ vor să facă demersuri pentru promovarea turistică a catacombelor. Scanarea Centrului Istoric costă aproximativ 190 de mii de lei fără TVA, bani europeni nerambursabili prin proiect. Pe lângă această scanare, proiectul mai include și realizarea unui muzeu fizic în Centrul Vechi, într-o clădire de lângă Biserica Uspenia, în care se vor regăsi tururi virtuale prin catacombe.