Bolnavii de la Sanatoriul Guranda, diagnosticaţi cu afecţiuni contagioase, s-au plimbat în voie în societate, deşi trebuiau izolaţi în spital. Asta a descoperit conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în urma unor controale. Rodica Huţuleac, şefa CAS Botoşani, a prezentat nişte documente care arată că pacienţii acestei unităţi spitaliceşti au beneficiat de peste 1000 de zile de învoire într-un an. Bolnavii de tuberculoza, infectaţi cu bacilul Koch pozitiv, pot transmite bacteria persoanelor cu care intra în contact. Declaraţia a fost făcută de şefa CAS Botoşani, după ce la urechea acesteia au ajuns zvonuri precum că bolnavii externaţi de la fostul sanatoriu nu au fost izolaţi în alte spitale şi că ar reprezinta un pericol pentru cetăţeni.
„Am auzit tot felul de discuţii, cum s-ar fi externat pacienţi de la Guranda care sunt BK pozitiv şi care umblă prin oraş. Am luat legătura cu directorul medical de la Spitalul TBC, cu coordonatorul de program de la Spitalul TBC, şi amândoi au confirmat şi au afirmat faptul că pacienţii care au fost BK pozitiv au fost opriţi la spitalul TBC şi internaţi acolo. Cei externaţi nu sunt purtători bacilul Koch pozitiv. Prin urmare, nu există niciun fel de pericol pentru cetăţeni„, a spus Rodica Huţuleac.
Ea spune că realitatea este aceea că devăratele „bombe cu ceas” au reprezentat-o bolnavii cu tuberculoză care au fost învoiţi din spital şi lăsaţi să se plimbe în voie printre oameni sănătoşi.
„S-a constatat că în perioada 2009-2010, pacienţii au fost învoiţi din spital cu săptămânile. Este vorba de 1130 de zile când pacienţii nu au stat în spital. Ceea ce s-a întâmplat aici, abia asta este o bombă cu ceas. Adică, să învoieşti pacienţi care nici nu ştiu dacă erau Bk pozitiv sau nu, atunci nu era bombă cu ceas?”, a adăugat Rodica Huţuleac.