Un bărbat din județul Botoșani a găsit un pui de căprioară în pădure, l-a luat acasă și l-a îngrijit luni de zile. Cu ochii în lacrimi, Sergiu Patz, din localitatea Stâncești, comuna Mihai Eminescu, spune că s-a atașat atât de mult de căprioară încât se teme să nu i-o ia cineva și să îi facă rău. Botoșăneanul i-a dat și un nume: Mădălina. Cu banii din pensie, bărbatul i-a asigurat mâncarea luni de zile.
„Pe 5 mai, am fost în pădure cu un prieten de-al meu din Botoșani la bureți. Întâmplător, la o cioată, această ființă micuță, era prăpădită, vai de capul ei. Avea un kilogram și jumătate când am ajus-o acasă. Nu am mai căutat bureți. Am pus-o în sacoșă, am adus-o acasă, o săptămână am hrănit-o cu lingurița lapte. După aceea și-a revenit și a mers pe picioare și am ținut-o până acum. Am fost abonat la lapte în sat, 13 litri de lapte mânca pe săptămână. Cu biberoul îi dădeam. Acum a ajuns și mănâncă de toate. E ca copilul meu, mă credeți? Nu îmi iubesc copiii cum o iubesc pe ea. Nu aș vrea să o înstrăinez să o dau cuiva să o taie. Îmi pare rău… nu am ce face”, ne-a declarat botoșăneanul.
Omul a făcut totul ca la carte. După ce a găsit puiul de căprioară neajutorat a anunțat autoritățile. El vrea să crească căprioara până ajunge la maturitate, apoi să o dea unei grădini zoologice.
Conform legii, deţinerea neautorizată în captivitate a exemplarelor de faună cinegetică constituie contravenţie. Cu toate acestea, autoritățile recunosc că eliberarea acestei căprioare în pădure nu este o soluție în momentul de față deoarece aceasta nu s-ar putea adapta la condițiile din libertate.
„Din punct de vedere legal, creșterea unui animal sălbatic în captivitate este interzisă. Pe de altă parte, având în vedere că este trecut în captivitate, a fi eliberat în momentul de față în fondul forestier nu știm dacă se va adapta sau dacă nu va fi victima altor animale sălbatice. Suntem într-o situație foarte complicată în acest moment”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani.