Plăceri interzise de judecători

Tribunalul Botoşani
Tribunalul Botoşani

Inspirati din practica magistratilor din alte state si facand uz de prevederile legilor speciale care permit aplicarea unor pedepse complementare, judecatorii botosaneni au inceput sa instituie restrictii fata de unii infractori.

Astfel, pe langa deja cunoscutele interdictii de parasire a localitatii sau a tarii, de a alege si de a fi ales in autoritatile publice, magistratii au inceput sa aplice restrictii privind exercitarea unor activitati. Ultimul caz a fost consemnat saptamana trecuta, cand un tanar din Sulita, Pavel Iulian A., trimis in judecata pentru braconaj, s-a ales cu interdictia de a pescui pe o perioada de doi ani. La fel, hackerul sucevean, Marius Relu B., trimis in judecata pentru santaj informatic la Botosani, dupa ce intrat in sase calculatoare si i-a amenintat pe utilizatori ca le va sterge toate datele daca nu-i comunica codurile de reincarcare ale unor cartele, a avut interdictia de a accesa reteaua de Internet dupa eliberarea din arest. In urma cu doi ani, patru tineri condamnati la 10 ani cu suspendare, dupa ce au consumat si au traficat droguri, s-au ales cu interdictia de a frecventa localurile publice timp de patru ani si sa se intalneasca intre ei. La fel, o mama a reusit sa obtina in instanta o interdictie pentru fiica sa, bolnava psihic, pentru ca aceasta sa nu poata incheia acte in fata notarului.

 

Ce se intampla cu aceste interdictii este greu de spus, pentru ca nicio autoritate din Romania nu-i urmareste pe cei sanctionati. „Dupa ce sentinta ramane definitiva, biroul de executari penale comunica hotararile autoritatilor care au fost parte in proces si unitatilor de politie de pe raza localitatii de domiciliu a inculpatului, care ar trebui sa verifice daca cel in cauza respecta restrictiile„, a sustinut Dorica Turcanu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani.

Totusi, chiar daca ar primi toate hotararile, politia nu ar avea posibilitatea sa-i supravegheze nonstop pe cei cu restrictii, atat din cauza lipsei de personal, dar si a lipsei cadrului juridic. „Toate restrictiile sunt implementate intr-o baza de date nationala insa, din pacate, cei care incalca restrictiile nu pot fi depistati decat in urma unor sesizari sau a unor actiuni punctuale organizate de politie”, a recunoscut inspectorul principal Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

 

Nerespectarea interdictiilor, imposibil de sanctionat

Ce risca cei prinsi incalcand restrictiile e un mare semn de intrebare. Daca cei condamnati la inchisoare cu suspendare si cei eliberati conditionat pot fi arestati, lucrurile se complica in cazul celor sanctionati cu interdictii si amenzi. „Noi sesizam institutiile care au dispus masura, adica Parchetul sau instanta de judecata, iar ce se intampla mai departe nu ne intereseaza„, spun politistii. „Ar putea fi vorba de incalcarea sau nerespectarea unei hotarari judecatoresti, deci o fapta penala„, sustine avocatul Daniela Lungu din cadrul Baroului de avocati Botosani. Asta doar ipotetic pentru ca, pana in prezent, nu a fost consemnat niciun caz in care cineva condamnat definitiv sa fi fost prins incalcand restrictia.

 

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *