Consiliul Județean Botoșani a finanțat anul acesta mai multe lucrări de investiții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Este vorba de un nou centru de îngrijire și asistență pentru persoanele adulte cu dizabilități care a fost deschis, după reabilitarea și modernizarea clădirii fostei Secții de distrofici din zona industrială din municipiul Botoșani. Investiția, care s-a ridicat la aproximativ 1,5 milioane de lei, a fost finanțată din bugetul Consiliului Județean.
”Noul centru găzduiește 32 de beneficiari. Aceștia stau câte doi în cameră și beneficiază de servicii personalizate: asistență pentru sănătate, consiliere psihosocială, suport emoțional, socializare și activități culturale, dezvoltarea abilităților de viață independentă și depășirea situațiilor de dificultate, în vederea reintegrării familiale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Redefinirea modului de a asigura serviciile sociale a dus la închiderea Centrului de plasament „Prietenia”. După renovarea clădirii a fost înființat un complex de servicii, Casa de tip familial „Lizuca”, în care sunt găzduiți opt băieți, și un serviciu social dezvoltat printr-un program gestionat de Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați.
Tot aici funcționează bucătăria centrală a DGASPC, care deservește toate centrele rezidențiale din municipiul Botoșani, dar și sediul administrativ al noului complex social, care a preluat și atribuțiile administrative ale complexului de apartamente „Cireșarii”.
De asemenea, cinci apartamente din Dorohoi, destinate copiilor aflați în sistemul de protecție, au trecut printr-un amplu proces de renovare și modernizare. Banii necesari, 320 de mii de lei, au fost asigurați de Consiliul Județean Botoșani.
”Niciun efort nu este prea mare pentru a le asigura copiilor din sistemul de protecție cele mai bune condiții de trai, pentru a resimți cât mai puțin lipsa familiei. Apartamentele, care fac parte din complexele „Casa Mea”, „Floare de Colț” și „Amicii”, găzduiesc 30 de copii. Nu în ultimul rând, investițiile au vizat și sediul DGASPC, în sensul reabilitării termice, a înlocuirii acoperișului, a jgheaburilor și burlanelor. Lucrările, care s-au ridicat la peste un sfert de milion de lei, vor aduce economii substanțiale la bugetul instituției, bani care vor putea fi folosiți pentru beneficiarii serviciilor prestate de DGASPC. Când la conducerea instituțiilor se află oameni destoinici, lucrurile merg în direcția bună, iar DGASPC Botoșani a devenit un model de bune practici la nivel național”, a adăugat Doina Federovci.