Profesorii botoşăneni nu vor mai primi salarii majorate cu 33%

elevi la ore
Salariile profesorilor din Botoşani au fost plafonate de Guvern

Guvernul şi-a asumat, luni, răspunderea pe Legea privind salarizarea cadrelor didactice. În aceste condiţii, cadrele didactice botoşănene nu vor mai primi la salariu şi majorarea de 33% câştigată în instanţă. Salariile brute  în învăţământ vor porni de la 670 de lei pe lună, pentru normă întreagă pentru posturilor de învăţător, educator, profesor, maistru-instructor, cu studii medii şi vechime în muncă de până la 10 ani. În schimb, salariul brut de încadrare maxim, în învăţământul preuniversitar, va ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată.

Vreau să spun direct şi fără ocolişuri: acest proiect de lege este necesar, întrucât, astăzi, România nu are posibilitatea să majoreze salariile profesorilor, cu 50%. Spun asta, în condiţiile în care, datorită practicii neunitare existente la nivelul ţării, în unele judeţe, în speţă Suceava şi Botoşani, s-au obţinut, prin sentinţe, reîncadrări pe salarii majorate cu 50%. Cu alte cuvinte, astăzi, în România, pentru aceeaşi poziţie, pentru aceeaşi funcţie, doi profesori în două judeţe diferite au salarii diferite: unul, majorat cu 50%, altul are salariul nemajorat cu 50%, datorită acestei practici neunitare. Este evident şi sunt de acord cu dumneavoastră că salariile profesorilor sunt încă mici, aşa cum sunt încă mici şi salariile funcţionarilor publici, ale judecătorilor, ale medicilor şi ale altor categorii sociale, însă orice creştere salarială nu trebuie făcută din pix, ci trebuie făcută doar cu acoperire în economie. Pentru că, dacă o asemenea creştere de salarii nu are acoperire în economie, ajungem la situaţiile din anul 2008, când s-au dat salarii fără acoperire şi care nu au fost susţinute de creşterea economică, iar rezultatele le cunoaştem cu toţii, în ceea ce a însemnat agravarea crizei economice, în România. În concluzie, pe componenta politică, această lege nu este o lege de plafonare a salariilor profesorilor, aşa cum s-a spus, nu este o lege care să uniformizeze salariile profesorilor, nu este o lege care să îngheţe salariile profesorilor, este o lege care, doar, simplu spune că, în 2011 salariile nu pot fi majorate cu 50%„, a spus Emil Boc la Palatul Parlamentului.

Acesta a declarat că profesorii care şi-au câştigat drepturile salariale în instanţe, le vor primi în anii următori.

Sentinţele judecătoreşti vor fi respectate, iar drepturile salariale vor fi achitate în anii următori, conform legii„, a spus Boc în plenul Parlamentului.

Cel mai probabil măsura va fi aplicată din luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *