Cel mai adesea, jocurile de noroc sunt recunoscute pentru adrenalină și pentru câștiguri, puțini oameni știind care este contribuția lor la bugetul statului. În România există zeci de operatori licențiați, mulți dintre ei având zeci sau chiar sute de mii de membrii.
Indiferent de jocul care îți place mai mult, indiferent de sumele pe care le riști sau de valorile premiilor pe care le obții, din ele vor fi percepute taxe, conform legislației în vigoare. Așadar, este foarte important să fii atent la toate detaliile când alegi un cazino, când stabilești sumele pe care să îți testezi norocul, dar și când alegi categoria de cazino ori chiar și jocul în sine.
Spre exemplu, dacă îți plac loteriile, în mediul online vei avea de ales dintre zeci de opțiuni, majoritatea fiind de origine străină. Pentru a-ți diminua riscurile, poți să îți faci cont la o agenție care are și cadouri pentru categoria de lotto, poți să îți alegi o loterie cu evenimente mai dese sau mai rare. Pe de altă parte, poți să îți crești șansele de câștig studiind numerele din alegerile precedente, precum la Casa Pariurilor rezultate loto, poți să aplici sisteme sau strategii.
Toate acestea au o influență mai mică sau mai mare asupra premiilor pe care le poți obține și, implicit, asupra taxelor care îți vor fi percepute. Iată ce este de știut despre contribuția jocurilor de noroc la bugetul de stat, dar și care sunt, mai exact, taxele pe care le achiți!
Ce taxe sunt percepute de statul român din câștigurile la cazino?
La începutul anului 2021 au fost făcute câteva modificări legislației jocurilor de noroc, online și offline. Cel puțin pentru o vreme, în funcție de câștigurile pe care le obții la un cazino, vor fi percepute taxe astfel:
- Câștiguri de până la 66.750 RON – 1% din suma pe care ai câștigat-o.
- Câștiguri cuprinse între 66.750 RON și 445.000 RON – 1% din primul prag (667.5 RON) + 16% din diferența dintre cât ai câștigat și primul prag, adică 66.750 RON.
- Câștiguri mai mari de 445.000 RON – 1% din primul prag (667.5 RON) + 16% din diferența dintre al doilea și primul prag (60,520 RON) + 25% din suma rămasă între cât ai câștigat și 445.000 RON, adică al doilea prag.
După cum poți observa, în funcție de cât de norocos ești, în funcție de cât de mare este premiul tău, contribuția ta la bugetul statului, prin taxe și impozite, va fi mai mare sau mai mică.
Pe lângă definirea acestor praguri, o schimbare legislativă este faptul că din banii pe care îi obții, va fi automat percepută taxa datorată statului, plata fiind făcută în numele tău, de către cazinoul unde ai câștigat.
Această schimbare de la începutul lui 2021 vine cu câteva avantaje pentru gambleri. În primul rând, nu va mai fi nevoie să faci calcule peste calcule și să stai cu grijă că nu ai socotit ceva bine ori că ai întârziat cu plata dărilor către ANAF. În al doilea rând, nu vei mai fi nevoit să stai la cozi sau în trafic pentru a fi la zi cu datoriile către stat.
Care este contribuția operatorilor de jocuri de noroc la economia României?
Majoritatea oamenilor ar spune că industria iGaming nu are o influență prea mare asupra bugetului de stat, însă cel mai probabil, aceste persoane nu știu cu exactitate care sunt taxele percepute și nici cam câți jucători sunt în România. Conform statisticilor realizate în ultimii câțiva ani, dar și a datelor făcute publice, jocurile de noroc aduc economiei naționale un plus financiar foarte mare.
În urma declarațiilor publice făcute de ANAF în anul 2019, din jocurile de noroc au fost aduse bugetului României nu mai puțin de 890 milioane RON. Această sumă reprezintă un cumul între taxele percepute operatorilor pentru licența de funcționare și taxele percepute din câștigurile jucătorilor.
În anul 2013 a fost înființat Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, pe scurt ONJN, instituția de stat care se ocupă exclusiv de tot ceea ce este legat de industria iGaming în România, indiferent că este vorba de mediul online sau de cel offline. Începând din perioada 2010-2013, industria a avut parte de foarte multe reglementări legislative și odată cu asta s-a stabilit mai bine care este contribuția către stat.
Datorită faptului că prin licența de funcționare se atestă faptul că un operator are platforme sigure, protejate, că impune un regulament aprobat de ONJN, dar și a altor factori, această activitate și-a mărit considerabil publicul. Odată cu creșterea popularității, jocurile de noroc nu aduc doar sume mai mari statului, ci asigură și mai multe locuri de muncă.