Regulamentul de circulație pe drumurile publice suferă deseori modificări, unele mai discrete, altele mai substanțiale. Pentru că nu înveți toate aceste detalii la școala de șoferi, ar fi bine să ai în vedere punctele din lege care te-ar putea costa scump.
Zgomotul la pornire al unei mașini, la fel ca în cazul unei motociclete, te poate costa scump în România. Amenzile sunt cât se poate de bine definite pe marginea acestui subiect, iar un agent de poliție nici nu trebuie să fie în preajmă. Un vecin ”binevoitor” poate face o plângere și te trezești cu o amendă usturătoare, scrie playtech.ro.
Bubuielile și exploziile în trafic se plătesc, iar șoferii trebuie să știe
Foarte mulți șoferi români, proprietari de autoturisme și motociclete, sunt adepți ai modificări sistemului de evacuare pentru a-l face mai zgomotos. Particularitățile din spatele deciziei pot fi diferite, dar consecințele sunt aceleași, o amendă. În teorie, motocicliștii fac asta pentru a fi mai bine auziți în trafic, în timp ce șoferii sunt de părere că o demarare în trombă este echivalentă cu un motor puternic și performanțe sportive.
Indiferent de motivație, pedeapsa din partea autorităților este clară și în conformitate cu legislația din România. Șoferii și motocicliștii cu o evacuare zgomotoasă sunt amendați în conformitate cu articolul 100, aliniatul 1, punctul 7 din OUG 195/2002. Acolo se menționează particularitățile aferente conducerii unui autovehicul care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă”. Potrivit Agenției de Mediu, limita cu pricina este între 45 și 55 de decibeli.
Punctual, amenda la care se pot aștepta șoferii și motocicliștii care fac un zgomot exagerat în trafic sunt taxați cu 4 sau 5 puncte de amendă, între 580 și 725 de lei, dacă sunt opriți în trafic. Dincolo de amendă însă, dacă agenții de circulație sesizează că îți este imposibil să reduci zgomotul, s-ar putea te lase și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului care încalcă legislația sau fără numere de înmatriculare. În acest caz, recuperarea talonului se poate face doar în urma efectuării ITP la o filială a Registrului Auto Român.