Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre vaccinarea în România, în contextul în care Austria a luat decizia radicală de a-i obliga pe oameni să se vaccineze pentru a ține pandemia sub control. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne spune că în România nu există, momentan, această abordare, scrie Capital.ro.
Austria a decis ca de la 1 februarie 2022 vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie. În acest context, Raed Arafat a fost întrebat dacă România ar putea lua și ea o asemenea decizie. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a declarat că în acest moment la CNSU nu există o astfel de abordare.
„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația devenit mai atentă.
Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. Totuși s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție fie referitoare la vaccinarea obligatorie, fie la un lockdown pentru nevaccinați”, spune șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Austria ar putea deveni prima țară UE care impune vaccinarea
Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declarat că va exista un lockdown total ce va dura cel puțin 20 de zile, precizând, totodată, că va exista și o cerință de vaccinare începând cu 1 februarie. Dacă aceste măsuri vor intra în vigoare, Austria va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va impune vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului.