VIDEO Pericol major de dezastru ecologic la depozitul de gunoi de la Stăuceni. Tot levigatul riscă să ajungă în pânza freatică și acumulările cu apă

Pericol major de dezastru ecologic la depozitul de gunoi de la Stăuceni. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) caută soluții deoarece în zona de depozitare a levigatului există o alunecare de teren, acesta se infiltrează și pune în pericol întregul dig. Asta ar însemna inclusiv contaminarea apelor din zonă.

„Problema este în zona bazinului de depozitare a levigatului, unde există într-adevăr o alunecare de teren care se vede cu ochiul liber, Părerea specialiștilor este că din stația de depozitare, levigatul se infiltrează și atunci pune în pericol acel deal, acel dig, dig care a avut o garanție în momentul în care a fost ridicat de constructor, garanție care probabil nu mai este acoperită în condițiile în care cauza ar fi infiltrarea de levigat. Riscul este, în momentul în care nu se intervine cu o stabilizare a acelui versant, ca acel bazin de levigat ori să se încline, ori să se deplaseze, și atunci tot levigatul să se ducă în pânza freatică și în acumulările de apă”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Recent, Garda de Mediu Botoșani a amendat cu 140.000 lei firma Diasil, cea care administrează depozitul de la Stăuceni, pentru nerespectarea prevederilor autorizației integrate de mediu.

„Exploatarea neconformă a stației de epurare ape uzate de tip mecano-biologică cu treapta de epurare avansată (nanofiltrare), precum și pomparea concentratului pe corpul depozitului, fapt ce a dus la acumularea în timp, la baza celulei 1 de depozitare a unei cantități considerabile de levigat și concentrat (peste 10.000 mc), care pune în pericol stabilitatea depozitului; datorită neasigurării tratării acestor deșeuri lichide acumulate la baza celulei, nivelul acestora a ajuns la 5 cm sub nivelul membranei de etanșeizare a celulei, existand pericolul deversării în șanțul perimetral și în emisar; modificarea instalației autorizate prin amenajarea și punerea în funcțiune a stației de epurare cu osmoza inversă, instalarea puțurilor de colectare a gazului de depozit și punerea pe poziție a substațiilor de colectare, fără notificare și fără obținerea actelor de reglementare și revizuirea autorizației integrate de mediu; nerespectarea condițiilor, frecvenței și valorilor impuse pentru asigurarea monitorizării indicatorilor calității apei freatice, apelor pluviale și apelor uzate epurate descarcate în canalul de desecare CES și emisar pârâul Burla”, sunt motivele precizate de comisari, care au dus la trei amenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *